Hlavní obsah

Slovensko se obává útoku na letiště v Užhorodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přistávací dráha letiště v Užhorodu začíná doslova na slovenských hranicích a slovenský ministr obrany Jaroslav Naď vyjádřil obavy, že může dojít k ruskému útoku na toto letiště. Naď to řekl v souvislosti s tím, že Rusko rozšířilo své bojové operace také na západ Ukrajiny, když raketami zasáhlo vojenskou základnu ve městě Javoriv jen 20 kilometrů od polských hranic.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď

Článek

Užhorod leží jen pět kilometrů od slovenských hranic a ve městě je značné množství uprchlíků z východní části Ukrajiny. Letiště leží ještě blíž ke slovenským hranicím a v roce 2020 podepsala Bratislava a Kyjev dohodu o využívání slovenského vzdušného prostoru při přistávání letadel na přistávací dráze letiště v Užhorodu.

Slováci zadrželi trojici podezřelou ze špionáže pro Rusko

Válka na Ukrajině

Naď připustil, že Slovensko zatím není v přímém ohrožení ze strany Ruské federace, ale nevyloučil ruské útoky na zmíněné letiště. Na Slovensko by měla proto dorazit předsunutá jednotka Severoatlantické aliance, jejíž součástí budou i čeští vojáci. Vyslání jednotky musí ještě schválit slovenský parlament.

Čeští vojáci u Liptovského Mikuláše postavili tábor pro 400 uprchlíků

Evropa

NATO dodá Slovensku také systém protivzdušné obrany Patriot a radarový systém Sentinel. Podle Nadě se jedná i o možném nasazení dronů. Maximální počet vojáků NATO ve zmíněné jednotce by neměl přesahovat 2100 lidí. Kromě Čechů v ní budou také Američané, Němci, Nizozemci, Poláci a Slovinci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám