Hlavní obsah

Scholzovi se nechce do Kyjeva. Nehraj si na „uraženou jitrnici“, vzkazují mu Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Německý kancléř Olaf Scholz přiznal, že se v blízké budoucnosti na Ukrajinu nechystá. Tamním politikům v čele s Volodymyrem Zelenským nemůže odpustit, že odmítli v hlavním městě přijmout německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Hraje si na uraženou jitrnici, poznamenal ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

Steinmeir plánoval cestu do Kyjeva v polovině dubna spolu s dalšími lídry několika zemí EU, ale dozvěděl se, že na Ukrajině nebude vítán, protože ho vláda prezidenta Volodymyra Zelenského považuje za příliš spjatého s vlídnou zahraniční politikou ke Kremlu.

Podle Scholze to není přijatelný způsob, jakým se chovat k prezidentovi „země, která poskytuje tolik vojenské pomoci, tolik finanční pomoci potřebné k zajištění ukrajinské bezpečnosti“, kritizoval v pondělním rozhovoru pro veřejnoprávní televizi ZDF.

Německá firma může dát Ukrajině sto obrněných vozů. Čeká jen na Scholzův souhlas

Válka na Ukrajině

Ukrajinci však dlouhodobě avizují, že byť nestojí o Steinmeiera, velmi by si vážili návštěvy přímo Scholze. Jenže kancléř si trvá na svém.

„To, že byl prezident Německa (...) odpozván, té záležitosti prostě brání,“ odpověděl na dotaz, zda je připraven do Kyjeva odcestovat.

„Nejsme ve školce“

Takový argument Ukrajinci považují za směšný. „Hrát si na uraženou jitrnici není zrovna státnické. Tohle je ta nejbrutálnější vyhlazovací válka od nacistického útoku na Ukrajinu, nejsme ve školce,“ reagoval na rozhovor ukrajinský velvyslanec v Berlíně Andrij Melnyk.

Německá firma může dát Ukrajině sto obrněných vozů. Čeká jen na Scholzův souhlas

Válka na Ukrajině

„Die beleidigte Leberwurst spielen“ je německá fráze pejorativně označující chování, kdy člověk dělá drahoty. Doslova si tedy „hraje na uraženou jitrnici“.

KOMENTÁŘ: Putinův největší spojenec – německý kancléř Olaf Scholz – Alexander Tomský

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám