Hlavní obsah

Rusům popadaly stožáry, které měly vést na Krym elektřinu ze Záporoží

Chersonská oblast

V Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny popadalo vedení vysokého napětí, které mělo zásobovat elektřinou z jaderné elektrárny v Záporoží Ruskem anektovaný poloostrov Krym. Na svém twitterovém účtu o tom informovala běloruská televize Nexta.

Foto: Energoatom, Reuters

Ostřelovaná jaderná elektrárna v Záporoží

Článek

Vzhledem k tomu, že se Rusko netají svými plány zásobovat přisvojený Krym elektřinou právě ze záporožské elektrárny, objevily se záhy spekulace, že nešlo o náhodu.

K pádu elektrického vedení navíc došlo jen několik dní po ukrajinském útoku na ruskou leteckou základnu Saki umístěnou na Krymském poloostrově. Ten měl za následek hromadný úprk tisíců Rusů z poloostrova.

„Nechci odjet, cítím se tu jako doma.“ Rusové hromadně opouštějí Krym

Evropa

Rusko v současnosti ovládá Záporožskou jadernou elektrárnu, která leží na strategickém místě na jižním břehu Dněpru. Před několika dny přišla z agentury Interfax Ukrajina zpráva, že elektrárnu Rusové patrně podminovali.

Buď ruská země, nebo spálená poušť. Rusko si bere Záporožskou jadernou elektrárnu jako rukojmí

Válka na Ukrajině

Ve čtvrtek přinesla ruská agentura TASS prohlášení Vladimira Rogova, kterého Rusové dosadili do vedení Záporožské oblasti, podle něhož jde ohledně podminování elektrárny o „Západem šířené fake news“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám