Hlavní obsah

Rusové ztrácejí na Ukrajině překvapivé množství generálů

Washington/Brusel

Rusko ztratilo na Ukrajině pět generálů, uvedli v pondělí západní představitelé. Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak oznámil v neděli, že o život přišel dokonce už šestý. Tak vysoký počet padlých generálů vyvolává překvapení, jak je to možné. Může to souviset i s tím, že ani není určen vrchní velitel ruské operace a invaze nemá vlastní velitelství, uvedla televize CNN.

Foto: Vitaliy Gnidyi, Reuters

Zničená ruská vozidla Tigr v Charkově

Článek

Podle více amerických zdrojů se zdá, že nebylo ustaveno speciální velitelství pro celou operaci, jehož velitel by byl na Ukrajině nebo v blízkosti jejích hranic. Bez velitelství operace pak může docházet ke zmatkům, kdy se jednotliví velitelé přetahují o dodávky munice a paliv.

Ruská armáda má jídlo už jen na tři dny, tvrdí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

„Jednou ze zásad války je jednotné velitelství,“ uvedl vojenský analytik a generál ve výslužbě Mark Hertling, který velel americkým silám v Evropě. „Někdo, kdo má celkový dohled, kdo koordinuje palbu, řídí logistiku, přiděluje rezervy, porovnává úspěchy jednotlivých křídel operace a podle toho rozhoduje o akcích,“ vysvětlil.

„Bez velitele v operační oblasti by se strategická alokace omezených zdrojů mohla ukázat jako problematická,“ uvedl další americký generál ve výslužbě Ben Hodges, který také velel americkým silám v Evropě. „Úkolem velitele spojených sil je určovat priority. Kdo má prioritu při dodávkách paliva nebo munice a kdo má jaké schopnosti,“ doplnil.

Americký ministr obrany Lloyd Austin řekl v pátek CNN, že Spojené státy viděly řadu chybných kroků Ruska. Moskva podle něj zápasila s logistikou a podle něj není ani vidět taktické zpravodajství nebo koordinace vzdušných kapacit s pozemními manévry.

Při bojích u Mariupolu zemřel ruský generálmajor Miťajev

Válka na Ukrajině

Jedním z problémů může být i malé porozumění plánu, který připravoval Vladimir Putin v úzkém kruhu velitelů v Kremlu.

Proč umírají generálové

Evropský diplomat, který má informace od tajných služeb, řekl časopisu Foreign Policy, že jedním z důvodů vysokého počtu obětí mezi generály jsou hlavně selhání elektronických komunikačních zařízení, která je umožňují lokalizovat. Ukrajinská rozvědka po zabití generálmajora Vitalije Gerasimova uvedla, že se jí podařilo odposlechnout rádiovou komunikaci, v níž ruští důstojníci dávali najevo frustraci ze selhání zabezpečeného Gerasimovova komunikačního zařízení.

Kvůli špatné komunikaci se ocitali ruští vojáci v izolaci. „Kluci v terénu mají své cíle, ale nemají jak dát vědět, když se něco nedaří,“ dodal jiný zdroj obeznámený s výsledky práce zpravodajců. To může podle něj být i důvod, proč někdy opouštěli v terénu techniku.

Ruského generálmajora zlikvidoval ukrajinský odstřelovač

Válka na Ukrajině

Druhým důvodem je podle evropského diplomata snaha generálů osobně dohlédnout na to, aby nasazených 200 000 vojáků plnilo správně rozkazy: „Působí v první linii, aby dosáhli splnění rozkazů. Musejí jít až na frontovou linii, což je vystavuje mnohem většímu riziku, než bývá normálně vidět.“ Podle diplomata, jenž si přál zůstat v anonymitě, padla už asi pětina generálů nasazených na Ukrajině. Těch má být asi dvacet, což komplikuje pružnost reakce.

„Všechno to svědčí o nedostatečné připravenosti armády,“ dodal diplomat.

Chaos

Bývalý americký generál a pozdější ředitel CIA David Petraeus, který považoval už o víkendu za potvrzenou smrt čtyř ruských generálů, řekl CNN, že to ukazuje na problémy s velením: „Pak se stane, že se kolona zastaví, netrpělivý generál sedí ve svém obrněném vozidle, jde dopředu se podívat, co se děje, protože mezi nižšími důstojníky žádná iniciativa neexistuje. A Ukrajinci mají velmi dobré odstřelovače.“

Ruský voják předal Ukrajincům tank výměnou za svobodu a čtvrt milionu

Válka na Ukrajině

Polský list Gazeta Wyborcza naznačil, že Ukrajinci mají také dobré zprávy o místech pohybu ruských generálů, zřejmě od spojenců.

„Vysoké ztráty mezi ruskými generály ukazují na špatnou kvalitu ruského velení a řízení. Tato situace vyžaduje, aby ruští generálové šli dopředu,“ uvedl už na počátku března americký Institut pro studium válek.

Věděli to jen Putin, Šojgu a Gerasimov

Válka na Ukrajině

Vysoký počet generálů může souviset se snahou obnovit zastavený postup a posílit morálku, uvedl server Insider, podle jednoho z vysokých představitelů Pentagonu to však může souviset i s ruskou vojenskou a velitelskou strukturou.

Zdroj z amerického ministerstva obrany dodal, že USA nemohou potvrdit počet zabitých ruských generálů, ale podle něj dává smysl, aby ruští vysocí velitelé včetně generálů byli při tak rozsáhlé invazi v poli. I on ale připustil problémy na ruské straně: „Jsme přesvědčeni, že mají problémy s velením a řízením operace už jen v komunikaci. Prostě nebyli připraveni na operaci této intenzity po tak dlouhou dobu v tolika různých směrech útoku.“

V amerických válkách v Afghánistánu a Iráku padl jen jediný generál Harold Greene, na kterého střílel příslušník afghánské národní armády při jeho inspekční cestě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám