Hlavní obsah

Rusové zabili jednoho z nejbohatších Ukrajinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během raketového útoku na Mykolajiv v noci na neděli zemřel Olexij Vadaturskyj, zakladatel a majitel jedné z největších ukrajinských zemědělských společností Nibulon. Oznámil to gubernátor Mykolajivské oblasti Vitalij Kim, informuje deník The Guardian a agentura Reuters.

Foto: Nibulon

Zakladatel a majitel jedné z největších ukrajinských zemědělských společností Nibulon Olexij Vadaturskyj zahynul v Mykolajivě při ruském ostřelování. Spolu s ním zemřela i jeho manželka.

Článek

Podle Kima zemřel Vadaturskyj spolu se svou manželkou Rajisou v jejich společném domě v Mykolajivě. Město bylo ostřelováno v noci a v neděli ráno.

Jednat se mělo o střely s plochou dráhou letu, média tudíž spekulují o cíleném útoku na vilu miliardáře.

Foto: Ukrajinské Nejvyšší státní zastupitelství

Záběr ze zasažené vily Olexije Vadaturského

Starosta jihoukrajinského Mykolajivu Oleksandr Senkevyč uvedl, že město čelí „masivnímu ostřelování“. „Ozývají se výbuchy, včetně kazetových bomb. Dosud víme o několika požárech na místech dopadu. Tlaková vlna a trosky poškodily obytné domy,“ dodal.

Rusové ostřelovali autobusovou zastávku v Mykolajivu, pět mrtvých

Válka na Ukrajině

Získal titul Hrdina Ukrajiny

„Olexij toho udělal hodně pro Mykolajivskou oblast, pro Ukrajinu. Jeho přínos k rozvoji zemědělského a loďařského průmyslu je neocenitelný,“ napsal Kim na sociální síti Telegram.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil smrt podnikatele za „obrovskou ztrátu pro celou Ukrajinu“. Vadaturskyj se podle něj snažil na Ukrajině vybudovat moderní trh s obilím.

Vadaturskyj se narodil v roce 1947 v zemědělské rodině. Po studiích a zaměstnáních v oboru se od roku 1991 se podle agentury Unian stal plnohodnotným hráčem ve velkém podnikání.

Založil a vedl zemědělský podnik Nibulon, který se věnuje pěstování plodin pomocí zahraničních technologií a vysoce produktivních dovážených zařízení, vývoji chovu hospodářských zvířat a stavbě lodí. Byl stálým šéfem společnosti až do své smrti – více než 31 let.

Na Mykolajiv dopadla v noci kazetová munice

Evropa

Vadaturskyj za své služby státu získal nejvyšší státní titul – Hrdina Ukrajiny. Vadaturského čisté jmění se odhaduje na několik set milionů dolarů. V roce 2012 byl časopis zařazen mezi 20 nejúspěšnějších agrárníků Ukrajiny podle časopisu Focus.

V roce 2019 časopis NV odhadl jeho čisté jmění na 474 milionů dolarů (zhruba 11,4 mld. Kč) . S tímto výsledkem se podnikatel umístil na 14. místě v "„TOP 100 nejbohatších Ukrajinců“. V červnu 2020 se Vadaturskyj umístil na 15. místě v seznamu nejbohatších Ukrajinců podle ukrajinského Forbesu – jeho kapitál byl odhadován na 450 milionů dolarů (10,8 mld. Kč).

Ruské námořnictvo dostane brzy nové hypersonické střely, oznámil Putin

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám