Hlavní obsah

Rusové verbují chudé muže z odlehlých koutů země. Umírají na Ukrajině ve velkém

– Kyjev/Moskva

Kreml čelí podezření, že využívá etnické menšiny z odlehlých koutů Ruska jako „potravu pro děla“. Naznačují to poznatky z frontové linie spolu se seznamy padlých vojáků ruské armády, kde příslušníci chudých národnostních menšin představují neúměrně velký podíl oproti celkovému počtu mrtvých a zraněných. Na skutečnost upozornil britský server iNews.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Zajatí ruští vojáci na tiskové konferenci v Kyjevě. Ilustrační foto

Článek

Analýza údajů o ruských ztrátách a příspěvků na sociálních sítích naznačuje, že vojáci rekrutovaní z okrajových oblastí Ruska včetně převážně muslimského severního Kavkazu a Dálného východu tvoří až třetinu zaznamenaných vojenských obětí a v některých případech až 50 procent zraněných ve válce na Ukrajině.

Podle svědectví z ukrajinských bojišť má mnoho mrtvých vojáků ruských sil na uniformách bílé pásky.

Ty mají označovat nestandardní jednotky skládající se z národnostních menšin, například z Burjatska z Dálněvýchodního federálního okruhu nebo muslimských republik Dagestánu a Ingušska, upozornil také britský list Guardian.

Menšiny tvoří asi 20 procent celkové ruské populace.

Kreml a jeho vysocí generálové se dlouhodobě spoléhají na taktiku silového nátlaku a faktory, jako je chudoba a nedostatečná sociální mobilita, které vedou k neúměrnému náboru mezi menšinami a ve venkovských oblastech.

„Potrava pro děla“

Server iNews ve svém článku vysvětluje, že lidé v těchto oblastech jsou velmi chudí, čehož Kreml využívá, neboť je snazší je naverbovat do armády.

Vojenští analytici a zástupci lidskoprávních organizací jsou toho názoru, že Kreml tyto vojáky nyní primárně nasadil na Ukrajině, jelikož tomu odpovídají počty zemřelých.

„Soudě podle seznamů obětí jsou menšiny na bojištích jako potrava pro děla zastoupeny v obrovské míře,“ napsal 23. března nezávislý analytik Kamil Galejev ve velmi podrobném příspěvku na sociální síti Twitter.

„Potrava pro děla” (angl. cannon fodder) je vojenský slang označující nahraditelný bojový materiál –⁠ jinými slovy lidi, kteří byli prostě posláni na smrt.

Galejev například poukazuje na seznam zraněných ruských vojáků ležících v rostovské nemocnici. V době publikace jeho příspěvku byla více než polovina tamních válečných pacientů z Dagestánu.

Putina klamali poradci o průběhu války, řekl americký činitel

Válka na Ukrajině

Server iNews dává také příklad Astrachaňské oblasti na jihu Ruska, která je z 68 procent etnicky ruská a z 15 procent kazašská.

Přesto seznam zabitých vojáků při invazi na Ukrajinu ukazuje opačný poměr –⁠ 85 procent padlých vojáků z této oblasti jsou Kazaši.

Armáda cílí na „balíky z venkova”

„Jak se dostanete do ruské armády? Nejprve musíte být odvedeni. Bohatí lidé jsou v této fázi vyřazeni. Lidé se sociálním kapitálem považují vojenskou službu za úděl ztroskotanců. Odvedeni jsou tedy chudí a naivní lidé, kteří nevědí, jak (nebo proč) se vyhnout vojenské službě,“ vysvětluje rekrutaci Galejev.

Jižní Osetie chce k Rusku

Zahraniční

Pak přichází na řadu podpis smlouvy. Pokud by byl náhodou rekrutován někdo z vyšší třídy, zvládne se z toho díky konexím vyvléknout. Zavolá právníkům a jsou z toho venku.

Galejev píše: „I když je podpis smlouvy obvykle dobrovolný (ne vždy), zaměřují se hlavně na venkovské burany. Zaprvé je snazší na ně tlačit, neznají svá práva. Zadruhé je snazší je uplatit vidinou platu, protože stejně nemají žádnou vidinu kariéry.“

Zatřetí jsou členové národnostních menšin v Rusku považováni za postradatelné.

„Představte si, že na Ukrajině padnou děti moskevské inteligence, to by bylo na hlavu. Jejich rodiny zavolají právníkům, médiím, lidskoprávním organizacím, budou poskytovat rozhovory. To matky venkovských balíků budou brečet do polštářů, a to je tak všechno,“ popsal.

Ukrajinská strana požaduje před uzavřením dohody stažení ruských sil

Válka na Ukrajině

Galejev v dlouhém příspěvku na Twitteru doporučuje, aby byla podporována sabotáž a přeběhlictví.

„Velmi brzy se ruská armáda zaplní lidmi, kteří nesdílejí ruský imperiální mýtus a budou tam vlastně náhodou. Jejich motivace bude velmi, velmi nízká,“ soudí.

Reklama

Výběr článků

Načítám