Hlavní obsah

Rusové unesli pracovníky OBSE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v sobotu uvedla, že se snaží zajistit propuštění řady členů zvláštní pozorovací mise. Ti byli zadrženi ruskými silami na východě Ukrajiny v Doněcku a Luhansku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„OBSE je velmi znepokojena tím, že několik členů národní mise bylo zbaveno svobody v Doněcku a Luhansku a využívá všech dostupných prostředků k usnadnění jejich propuštění,“ oznámila organizace na Twitteru.

Britská zástupkyně velvyslance Deirdre Brownová v pátek ve svém prohlášení k organizaci kritizovala Rusko za to, že odmítlo po březnu misi na Ukrajině prodloužit. „A nyní jsme obdrželi alarmující zprávy o tom, že zástupci Ruska v Donbasu ohrožují členy mise a její vybavení a že ruské síly členy zajaly,“ uvedla Brownová.

OBSE v březnu oznámila, že z Ukrajiny evakuovala téměř 500 mezinárodních členů mise. „S potěšením oznamuji, že zbývající týmy mezinárodní mise se nyní přesunuly do bezpečí. To znamená, že téměř 500 členů mezinárodní mise přítomných na Ukrajině na začátku ruské vojenské operace bylo nyní evakuováno,“ uvedla na začátku března generální tajemnice organizace Helga Schmidová.

OBSE: Ruská vojska na Ukrajině jasně porušila lidská práva

Evropa

Od 1. dubna se poté mise přesunula do administrativní role, aby zajistila bezpečnost a ochranu jejích členů i majetku po celé Ukrajině včetně území, která nejsou pod kontrolou tamní vlády, uvedla v sobotu organizace. Nadále pomáhala zbývajícím národním zaměstnancům na Ukrajině přesunout se do bezpečí, dodala organizace.

OBSE je mezinárodní bezpečností organizace, jež sdružuje převážně evropské státy. Členem je 57 států, včetně České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám