Hlavní obsah

OBSE: Ruská vojska na Ukrajině jasně porušila lidská práva

Aktualizováno

Pozorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zaznamenala jasná porušení lidských práv ze strany ruských vojsk na Ukrajině. Prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) označil zemi za místo zločinu.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Zničená budova v Mariupolu

Článek

„Mise zaznamenala jasné případy (porušení lidských práv) ze strany ruských vojsk během trvání konfliktu,” uvedla v předběžné zprávě pozorovací mise OBSE, která se na Ukrajinu vydala v březnu.

Podle pozorovatelů existují "věrohodné důkazy", že se ruští vojáci dopustili mučení a nelidského zacházení. Mise poukázala na velký počet útoků proti civilním cílům, jako jsou nemocnice, školy, kulturní zařízení či pečovatelské domy. Pokud by Rusko dodržovalo mezinárodní právo, tak by počet mrtvých a zraněných civilistů byl výrazně nižší, tvrdí dokument.

Zelenskyj: Rusko deportovalo statisíce Ukrajinců, děti odděluje a chystá k adopcím

Evropa

Provinili se i Ukrajinci

Pozorovatelé zaznamenali také porušování mezinárodního práva ze strany ukrajinských sil. Největší obavy vzbuzuje zacházení s ruskými válečnými zajatci. Pozorovatelé dodali, že ruské činy jsou závažnější svou podstatou a rozsahem než ty ukrajinské.

Rusko na zprávu OBSE zatím nereagovalo. Americký vyslanec při této organizaci Michael Carpenter označil dokument za "výčet krutostí", kterých se dopustila ruská armáda. Podle něj zpráva obsahuje jasný obraz porušování mezinárodního práva ze strany ruských vojsk.

Prokurátor ICC v Buči

Hlavní prokurátor ICC Khan při návštěvě Buče označil Ukrajinu za místo, kde byly spáchány zločiny. "Jsme tady, protože máme dobré důvody se domnívat, že jsou (na Ukrajině) páchány zločiny spadající do kompetence Mezinárodního trestního soudu," uvedl Khan.

Moskva dlouhodobě odmítá, že by na Ukrajině páchala zločiny proti civilnímu obyvatelstvu. Informace o násilí proti civilistům ve městech, odkud odešla ruská armáda, ruští představitelé označují za podvrh. S misí OBSE Rusko odmítlo spolupracovat.

Ušetřete manželku, je těhotná, prosil Rusy muž v Buči. Marně

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám