Hlavní obsah

Na Ukrajinu míří ruští kantoři. Mají tamní děti učit jinak

– Moskva

Rusko se chystá do ovládnutých míst na Ukrajině vyslat své učitele. Napsal o tom ruský server Lenta.ru s odvoláním na ministerstvo školství Novosibirské oblasti. Rusové se rovněž snaží školy na ovládnutých ukrajinských územích přimět, aby od nového školního roku přešly na ruské osnovy.

Foto: Profimedia.cz

Záběr ze školy v ukrajinské vesnici Luch v Mykolajivské oblasti (snímek z května)

Článek

Podle Lenty mají ruští učitelé působit v „osvobozených“ oblastech Donbasu na východě Ukrajiny. Na Ukrajinu mají z Ruska odcestovat nejen pedagogové, ale i „metodologové“ vzdělávacího systému.

O vyslání učitelů na Ukrajinu požádalo ruské ministerstvo školství, upřesnil web.

Rusové zasáhli raketami Kyjev

Zahraniční

Ostatně jak napsal tento týden server Moscow Times, Rusko „verbuje“ učitele, stavební dělníky i politiky, aby „obnovili“ okupovanou Ukrajinu.

Ruské úřady totiž zahájily kampaň na nábor nezbytných pracovníků pro „rekonstrukci“ východních ukrajinských území okupovaných jejich silami, jak vyplývá z různých zpráv i veřejných online nabídek práce, píše server.

„Služební cesta“

Konkrétně podle dřívějších informací z médií dostali studenti Novosibirské státní pedagogické univerzity nabídku „služební cesty“ taktéž do okupované Záporožské a Chersonské oblasti na Ukrajině, uvedl zpravodajský portál Meduza.

Nabídka práce na ovládnutých územích na Ukrajině byla šířena i mezi učiteli v Ufě na Uralu nebo v Nižegorodské oblasti.

Ruské ostřelování poškodilo jaderné zařízení v Charkově

Zahraniční

Nová Ruskem dosazená správa Chersonské oblasti uspořádala schůzi ředitelů místních škol, na níž je vyzvala k přechodu na ruské osnovy od 1. září, informovala agentura Unian s odkazem na zpravodajské oddělení ukrajinského ministerstva obrany.

Z asi 60 přítomných ředitelů ale podle informací ministerstva s požadavkem souhlasili jen dva.

Zelenskyj: Ukrajina získá zpět všechna svá ztracená města

Zahraniční

Podle ruské agentury RIA Novosti v Chersonské a Záporožské oblasti již nicméně přechod na ruské osnovy začal a místní ředitelé a učitelé se účastní školení na poloostrově Krym, který Rusko připojilo už v roce 2014.

„Žádné problémy (s tím) nejsou. U mnohých je společný jazyk, společný základní sovětský systém,“ řekl agentuře poradce šéfa informační politiky Krymu Oleg Krjučkov.

Běženci mohou v srpnu skládat srovnávací zkoušky na VŠ ukrajinsky

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám