Hlavní obsah

Rusko začalo na Donbasu ofenzivu, Ukrajina ji odráží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinská armáda na několika místech frontové linie odrazila ruské útoky, vyplývá ze sobotní svodky ukrajinského generálního štábu. Agentura Unian vykládá poslední popis bojů z pohledu ukrajinské strany tak, že Rusko zahájilo na Donbasu rozsáhlou ofenzivu v několika směrech.

Foto: Vadim Belikov, ČTK/AP

Ruské rakety vypálené v sobotu z Bělgorodské oblasti na Charkov

Článek

Ruské síly pokračovaly v útočných operacích ve směru na Kramatorsk a Bachmut, které se nacházejí západně od Luhanské oblasti, píše Reuters.

„Okupanti prováděli útočné a přepadové akce v oblastech obcí Bachmut, Zajceve a Kodema, bez úspěchu, boje pokračují,“ hlásí mimo jiné generální štáb s odkazem na obce v Doněcké oblasti. Boje podle něj pokračují také například kolem obce Opytne.

Britské ministerstvo obrany ve své nové analýze vývoje bojů konstatovalo, že v uplynulém týdnu zaznamenalo na frontě – co se týká území kontrolovaného jednou či druhou stranou – jen minimální změny.

„Na Donbasu se ruské síly po malých postupech z počátku srpna přiblížily k okraji města Bachmut, ale do zastavěné oblasti zatím nepronikly,“ píše britské ministerstvo obrany, podle něhož Rusko nevyvinulo žádné větší úsilí o postup v Záporožské nebo Charkovské oblasti.

Jsem proti válce, diktatura padne, řekla dcera ruského senátora, jen co utekla ze země

Válka na Ukrajině

Ukrajinští obránci odrazili ruské útočné akce u Nové Dmytrivky, Virnopillje a Kurulky u hranic mezi Doněckou a Charkovskou oblastí. A také u obce Zolota Nyva, kde útočící jednotky ustoupily, hlásí ukrajinský generální štáb.

Rotace se prý stále odkládají

„Nepřátelský personál je demoralizován kvůli neustálému odkládání termínů jejich rotace a klamání ohledně slibovaných plateb. To vede k tomu, že se okupanti odmítají účastnit bojových operací,“ tvrdí ukrajinské vojenské velení.

Podobné informace poskytnuté jednotlivými stranami konfliktu není možné bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám