Hlavní obsah

Rusko zaútočilo na pekárnu v Makarivu, 13 civilistů zemřelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruské síly v rozporu s dříve dosaženou dohodou o vytvoření humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů v pondělí opět ostřelovaly ukrajinská města, a bránily tak v evakuaci jejich obyvatel, uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí. Například letecký útok na pekárnu v Makarivu nadelako od Kyjeva zabil 13 civilistů, pět lidí se záchranné službě podařilo vyprostit.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinští vojáci s protitankovou střelou NLAW

Článek

Ruské tiskové agentury dříve informovaly, že ruská armáda hodlá otevřít tyto koridory pro bezpečný odchod civilistů. Většina z nich podle map zveřejněných v ruských médiích vedla do Ruska.

„Ruské ozbrojené síly pokračovaly s bombardováním a raketovými útoky na Kyjev, Mariupol, Volnovachu, Sumy, Mykolajiv, Charkov a další města a vesnice. Brání to v bezpečném odjezdu humanitárních konvojů s Ukrajinci a cizími občany, stejně jako v dodávkách léků a potravin,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo.

Humanitární koridory do Ruska? Přestaňte manipulovat, zlobí se Kyjev

Válka na Ukrajině

Moskva podle ruských tiskových agentur oznámila, že od 8:00 SEČ plánuje dočasný klid zbraní a otevření šesti humanitárních koridorů, aby umožnila bezpečný odchod civilního obyvatelstva z míst bojů. Podle údajů zveřejněných například webem Lenta.ru ale měly vést tyto naplánované trasy většinou do Ruska nebo Běloruska.

Kyjev tento návrh označil za naprosto nemorální, zdůraznil, že Ukrajinci mají mít právo na evakuaci v rámci země, a sdělil, že jedná o vytvoření koridoru vedoucího ke Lvovu na západní Ukrajině.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Dopoledne SEČ vicepremiérka Iryna Vereščuková uvedla, že koridory zatím otevřeny nebyly. Ruské síly podle agentury Interfax ze selhání dohody obvinily ukrajinské úřady, které údajně nesplnily podmínky pro vytvoření těchto koridorů.

Starosta města Irpiň, které leží poblíž Kyjeva ale podle Reuters oznámil, že tamní obyvatelé se evakuují a ruské síly na ně neútočí. Jiná situace ale panovala v Irpini v neděli, kdy ruští vojáci po evakuujících se civilistech podle ukrajinských úřadů stříleli.

Výpověď ruského vojáka, jehož bombardér sestřelili v Charkově

Válka na Ukrajině

Dohody o vytvoření humanitárních koridorů selhaly i v předchozích dnech. Klid zbraní ruská armáda vyhlásila u východoukrajinských měst Mariupol a Volnovacha již v sobotu. Místní úřady ale uvedly, že musely evakuaci civilního obyvatelstva odložit, protože ruské jednotky příměří nedodržovaly. Ruská strana naopak z porušení příměří obvinila ukrajinské síly. Podobná situace nastala i v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám