Hlavní obsah

Rusko má ještě měsíc. Pak zkrachuje jako Venezuela, spočítali bankéři

Americká banka Morgan Stanley předvídá, že Rusko vyhlásí neschopnost splácet své dluhy už 15. dubna. Banka to popisuje jako bankrot na venezuelský způsob, uvedla agentura Bloomberg.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ceny dluhopisů klesají, v zemi hrozí recese a různá platební omezení se vlivem západních sankcí hromadí. Kvůli tomu se pravděpodobnost, že Rusko dostojí svým závazkům a splatí svůj zahraniční dluh, snižuje, uvádí Morgan Stanley ve své zprávě.

„Jako nejpravděpodobnější scénář vidíme neschopnost splatit dluh. V případě neschopnosti splácení je nepravděpodobné, že by šlo o normální neschopnost, jako relevantnější se místo toho jeví srovnání s Venezuelou,“ uvedl v pondělí za banku Simon Waever, ředitel úvěrové strategie pro rozvíjející se trhy.

Venezuela zbankrotovala na podzim roku 2017. Jihoamerická země a státní ropný podnik Petroleos de Venezuela S.A. nebyly schopné splatit dohromady 60 miliard dolarů (zhruba 1,4 bilionu korun).

Situaci jí navíc komplikovalo to, že USA na ni uvalily sankce, které například neumožňovaly americkým investorům kupovat venezuelský dluh.

Shell stopne nákupy ruské ropy a plynu

Ekonomika

Určitá podobnost s Ruskem se tedy nabízí, neboť se rovněž jedná o ropnou velmoc, která je ovšem svazována sankcemi. O ruskou ropu navíc přestává být zájem a minimálně USA patrně na její dovoz uvalí zákaz.

Evropa se k tomuto kroku příliš nemá, neboť na ruské ropě, potažmo plynu je mnohem závislejší. Podle některých zdrojů evropské země platí Rusku každý den až 700 milionů eur za dodávky ropy a plynu.

Každopádně odmítání ropy může připravit Rusko o značnou část příjmů.

„Loni Rusko vyvezlo do zahraničí ropu za více než 110 miliard dolarů a k tomu ropné produkty za skoro 69 miliard. Ropa tedy představuje klíčový zdroj ruského příjmu. Celkový export Ruska loni činil necelých 490 miliard dolarů,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Rusko chce obejít sankce na bankovní karty přes čínskou UnionPay

Evropa

Rozhodující datum: 15. duben

Podle Waevera by mohl být rozhodujícím dnem, kdy Rusko nebude schopné splácení, 15. duben. Právě v ten den totiž skončí 30denní období odkladu pro kupónové platby, které ruská vláda dluží za dolarové dluhopisy splatné v letech 2023 až 2043.

Pokud Rusko své dluhy nesplatí a věřitelé dostanou soudní rozsudky, bude pro zemi velkým rizikem přístup věřitelů ke všem ruským aktivům mimo Rusko, která jsou nyní zmrazena, a to včetně devizových rezerv, dodal Waever.

Rusko začalo vykazovat známky platební neschopnosti už minulé úterý, kdy mělo investorům ze zahraničí vyplácet úrok na svém dluhu. Den předtím ale ruská centrální banka zakázala vyplácení peněz s tím, že se jedná o dočasné opatření, které reaguje na západní sankce.

„To je ovšem částečná platební neschopnost, ať už je zdůvodněná jakkoli. Rusko tedy míří ke krachu,“ konstatoval už minulý týden Kovanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám