Hlavní obsah

Rusko kvůli zpackaným operacím ztrácí vojenskou elitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Neschopnost ruských generálů správně využívat vzdušné výsadkové vojsko má na Ukrajině za výsledek obrovské ztráty v této oblasti. Výsadkáři jsou přitom pro ruskou strategii zásadní, jedná se o elitní profesionály. V pravidelném ranním hlášení to uvedlo britské ministerstvo obrany s odkazem na informace od rozvědky.

Foto: Profimedia.cz

Ruští výsadkáři. Ilustrační foto

Článek

Ruští výsadkáři se od začátku invaze zúčastnili několika nechvalně proslulých operací, které pro ně nedopadly úspěchem, píší Britové.

Řadí sem březnový pokus o postup na Kyjev přes letiště Hostomel, zamrzlý postup na ose Izjum a nedávné neúspěšné a nákladné překročení řeky Severodoněc.

„Ruská doktrína počítá s nasazením VDV (výsadkových jednotek) do některých nejnáročnějších operací. VDV, které čítají 45 tisíc vojáků, se skládají převážně z profesionálních vojáků. Jejich příslušníci mají elitní status a mají zvýšené mzdy,” vysvětluje britské ministerstvo obrany.

Rusko chystá útok na Siversk a urychluje bitvu o Severodoněck

Evropa

Rusové tyto jednotky na Ukrajině ale využívají na mise, které by byly spíše vhodnější pro obrněnou pěchotu, poznamenávají Britové. Z toho důvodu už velkou část těchto elitních výsadkářů Rusové ztratili.

„Jejich nestálá výkonnost pravděpodobně odráží špatné strategické řízení této dovednosti a také neschopnost Ruska zajistit si vzdušnou převahu,” stojí dále v reportu.

Zelenskyj: Rusko razantně postupuje na východě, potřebujeme zbraně

Evropa

Ruská armáda prý kvůli nepřipravenosti na ukrajinský odpor takto ztratila elitní jednotky i v dalších oblastech armády.

Bojištěm je Donbas

Podle ukrajinských představitelů se ruské síly v poslední době zmocňují území ve východní oblasti Donbasu, přinejmenším při lokálních útocích. Množství vojáků, které Vladimir Putin poslal do boje, označili za „šílené”.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že v některých východních oblastech je ruských vojáků výrazně víc než těch ukrajinských.

NATO nechce Ukrajině dodávat těžké zbraně, obává se konfrontace s Ruskem

Evropa

Zatímco se Moskva snaží upevnit svou moc na obsazeném území, podepsal Putin dekret, který zjednodušuje proces získání ruského občanství pro obyvatele nově obsazených oblastí.

Ruský parlament ve středu zrušil horní věkovou hranici pro smluvní službu v armádě, takže do ní mohou být povoláni i lidé starší 40 let.

V Rusku po omezení Googlu a Applu vznikl RuStore. Je tam 100 aplikací

Software

Na ruskou snahu poslat do války další lidi reagoval ještě v noci Zelenskyj: „Už jim došli mladí muži, ale vůli bojovat neztratili. Ještě bude nějakou dobu trvat, než to zlomíme.”

Británie odhaduje, že Rusové od začátku své takzvané „speciální vojenské operace” přišli o 20 tisíc vojáků. O počtu mrtvých příslušníků ukrajinských ozbrojených sil se spekuluje, ale řádově se bude jednat o tisíce. Během války byly zabity desetitisíce civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám