Hlavní obsah

Ruské ztráty jsou strašlivé. A to i ty, které Moskva přiznala

I kdyby byla pravdivá statistika ztrát ruských vojáků na Ukrajině, kterou zveřejnila Moskva, jedná se o zdrcující čísla. Rusko ve středu přiznalo, že od začátku invaze padlo pět set ruských vojáků. Podle amerických expertů však bude počet obětí mnohem vyšší, někde mezi dvěma a čtyřmi tisíci vojáků. Jenže i Moskvou přiznané počty jsou nebývale vysoké vzhledem k tomu, že se bojuje pouhý týden.

Foto: Russian Ministry Of Defence, Reuters

Podvozek zničeného tanku

Článek

Ruské ministerstvo obrany přiznalo ve středu večer, že od zahájení invaze padlo 498 ruských vojáků a dalších 1597 jich utrpělo zranění. Už samotné oznámení ukazuje, že operace neprobíhá hladce. Obvykle Rusko nemluvilo o ztrátách svých vojáků v různých operacích a snažilo se je tajit, aby nepobouřilo veřejné mínění.

Pro srovnání je třeba si uvědomit, že za celou dvacetiletou válku v Afghánistánu padlo v bojích 2500 amerických vojáků. V Iráku v bojových akcích v letech 2003 až 2011, tedy za osm let, jich zahynulo celkem 3500. Navíc v prvním roce války v roce 2003 během samotné invaze to bylo 486, až v následujících letech jich umíralo přes osm set ročně, a to když Američané čelili různým povstáním, útokům teroristů a sektářské válce.

Moskva začala vyčíslovat své ztráty na Ukrajině

Zahraniční

Ale i na ruské poměry, v nichž nemá lidský život tak vysokou cenu, je Kremlem uváděná statistika zdrcující. Jasně to ukazuje porovnání lidských ztrát v bojích v Čečensku. Za devět let konfliktu mezi lety 1999 a 2008 tam zemřelo na 3700 ruských vojáků a dalších zhruba 2400 příslušníků sil ministerstva vnitra a tisícovka čečenských policistů. Během úvodní ofenzivy v posledních třech měsících roku 1999 padlo v Čečensku přes 550 ruských vojáků – tedy stejný počet jako na Ukrajině za pouhý týden.

Přiznaných pět set obětí za týden ukazuje tvrdost ukrajinského odporu. Evelyn Farkasová, která má v Pentagonu na starosti Rusko, uvedla: „Maminky se nakonec budou ptát – Kde je můj Jurij? Kde je Maxim?“

Chtěl bych se omluvit, invazi jsme nevěřili. V Kyjevě vystoupili ruští zajatci

Válka na Ukrajině

Padlé nechávají v poli

Okomentovala i výroky expertů, které zaskočilo, že mnozí ruští vojáci nechali těla padlých spolubojovníků na frontě. „Bylo šokující vidět, že nechávají své padlé kamarády na bitevním poli,“ dodala Farkasová.

Američtí představitelé navíc odhadují, že ruská čísla jsou podhodnocená. Už v úterý byl podle nich počet padlých na ruské straně kolem dvou tisíc, napsal list The New York Times.

Vojenský poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč ve středu uvedl ještě mnohem vyšší ruské ztráty, ačkoliv údaje Kyjeva mohou být pochopitelně zkreslené opačným směrem. Od začátku bojů podle Arestovyče zemřelo už 7000 ruských vojáků a další stovky příslušníků ruských ozbrojených sil upadly do zajetí.

Zvukové nahrávky ruských vojáků odhalují pláč a zoufalství

Válka na Ukrajině

Podle analýzy satelitních záběrů, sociálních sítí a odposlechnuté komunikace provedené v Pentagonu padlo v prvních pěti dnech 1500 vojáků na každé straně.

Putin bude mít co vysvětlovat

Bývalý vrchní velitel sil NATO v Evropě admirál James Stavridis zmiňuje ještě vyšší odhady. „Jestliže mnoho zpráv hovoří o 4000 Rusech zabitých v akci, je jasné, že se děje něco vážného. Pokud jsou ruské ztráty takto velké, Vladimir Putin bude mít obtíže to vysvětlovat doma.“

Anketa

Jste pro, aby ruský prezident Vladimir Putin stanul před Mezinárodním trestním soudem v Haagu?
Ano
91,5 %
Ne
8,5 %
Celkem hlasovalo 25884 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám