Hlavní obsah

Ruské tankery ropu prodávají dál, ale tajně. Kupec je neznámý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu se objevily zprávy o tom, že ruské ropné tankery bezcílně bloumají mořem. Že černé zlato z Ruska kvůli sankcím a v zájmu zachování dobré pověsti potenciálních odběratelů nikdo nechce. Alespoň ne oficiálně. CNN ale upozornila na to, že ruské tankery ropu prodávají dál, jen skrytě. Kdo ji kupuje, není jasné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Utajený prodej ropy a dalších ropných produktů Rusové provádějí tak, že na moři dočasně vypnou transpondéry (automatické rádiové odpovídače), které v souladu s mezinárodními úmluvami o námořním provozu nepřetržitě monitorují pohyb plavidel po světových mořích.

Posádkám stačí transpondéry vypnout povětšinou na několik hodin.

Podle společnosti Windward, která sleduje a analyzuje námořní provoz, se tak děje stále častěji. Počet případů, kdy tankery spojované s transportem ruské ropy vypnuly transpondéry, podle Windwardu od zahájení invaze na Ukrajinu stoupl o 600 %.

O ruskou ropu není zájem, tankery odmítají přístavy v Kanadě či Velké Británii

Válka na Ukrajině

„Ta plavidla se snaží zmizet z radarů. Ruská flotila začíná skrývat svůj pohyb a cíle svých vývozů,“ řekl americké stanici CNN výkonný ředitel společnosti Windward Ami Daniel.

V týdnu od 12. března prý jeho firma zaznamenala 33 případů, kdy ruský tanker vypnul transpondér.

Firma Rystad Energy podle serveru Fortune odhaduje, že se během pěti týdnů od zahájení ruské invaze na Ukrajinu snížil export ruské ropy asi o 1,2 až 1,5 milionu barelů ropy denně.

„Cílové destinace zbylé ropy jsou ale zahaleny tajemstvím,“ uvedla firma tento týden v souhrnné zprávě s tím, že se může jednat asi o 4,5 milionu barelů denně.

Pro srovnání: denní spotřeba ropy ve světě je odhadována asi na 100 milionů barelů. (V původní verzi jsme měli chybně uvedeno v ČR - za chybu se omlouváme.) V Česku se spotřeba ropy pohybuje denně okolo 150 000 barelů denně.

Část nového odbytu může zřejmě pokrýt Čína a Indie.

Ropa zlevňuje, benzín v Česku jde znovu nahoru

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám