Hlavní obsah

Ropa zlevňuje, benzín v Česku jde znovu nahoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benzin Natural 95 u čerpacích stanic v Česku v uplynulém týdnu zdražil o 16 haléřů na průměrných 44,34 koruny za litr, o 74 haléřů stoupla průměrná cena nafty na 46,95 Kč/l. Ropa na světových trzích naopak výrazně zlevňuje poté, co USA ohlásily možné uvolnění části svých strategických zásob.

Článek

Změna cen benzínu je výsledkem nárůstu z konce minulého týdne a mírného poklesu v tomto týdnu od pondělí do středy. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Ceny benzinu i nafty vystoupaly kolem 10. března na rekordní maxima v důsledku ruského vpádu na Ukrajinu, po kterém výrazně zdražila ropa a zároveň oslabila koruna vůči dolaru. Litr Naturalu 95 stál v průměru až víc než 47 korun, průměrná cena dieselu přesáhla 49,50 Kč/l.

Stanjura: Daň z nafty můžeme srazit maximálně o 1,50 Kč

Ekonomika

V dalším období ceny převážně klesaly, k nárůstu se přechodně vrátily v minulém týdnu. Aktuálně je benzin o 13,07 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu motoristé platí o 17,43 Kč na litru víc.

Nejlevnější Natural 95 nyní natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr v průměru za 43,99 Kč. Naftu prodávají čerpací stanice za nejnižší cenu ve Zlínském kraji, litr průměrně za 46,38 Kč. Nejdražší paliva jsou nadále v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 45,02 Kč. Nafta se v hlavním městě tankuje za 48,04 Kč/l.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 30. březnu

Cena ropy jde dolů

Ropa naopak na trzích výrazně zlevňuje. Cena suroviny reaguje na zprávu, že Spojené státy zvažují uvolnit až 180 milionů barelů ze svých strategických zásob ropy, tedy největší objem za padesátiletou historii této rezervy.

Severomořská ropa Brent kolem 8:20 SELČ odepisovala 4,3 procenta na 108,59 dolaru za barel a americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) klesala o 5,2 procenta na 102,17 dolaru za barel.

Bidenova administrativa zvažuje uvolnění až 180 milionů barelů z ropných rezerv

Válka na Ukrajině

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek vystoupí s projevem o opatřeních své administrativy zaměřených na snížení cen benzínu. Ty po ruské invazi na Ukrajinu vzrostly na rekordní hodnoty.

„Pokud by se ukázalo, že to skutečně bude tolik, bylo by to významné, a tak by to určitě do jisté míry pomohlo pokrýt výpadek. I když ne celý," řekl analytik Warren Patterson ze společnosti ING, který přitom odkazoval na objem 180 milionů barelů ropy. „Další klíčovou otázkou je, zda by tento objem byl součástí širšího koordinovaného uvolnění," dodal.

Polsko končí s ruskou ropou i uhlím, oznámil Morawiecki

Ekonomika

V pátek se mají sejít zástupci členských zemí Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Na mimořádném zasedání budou rozhodovat o společném uvolnění zásob ropy, informovalo novozélandské ministerstvo energetiky. „Na zasedání se domluví celkový objem a to, kolik z něj připadne na jednotlivé země," uvedla mluvčí resortu Megan Woodsová.

Zprávy o možném vypuštění ropy z amerických rezerv zastínila nadcházející zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenců včetně Ruska. Očekává se, že skupina známá jako OPEC+ se i dnes bude držet dohody o postupném zvyšování těžby ropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám