Hlavní obsah

Ruská armáda má jídlo už jen na tři dny, tvrdí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruští okupanti mají jídla a munice už jen na tři dny. Podobně je tomu u pohonných hmot. Plyne to ze zprávy, kterou zveřejnil ukrajinský generální štáb.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Konvoj ruské armády v Doněcké oblasti na snímku z 13. března

Článek

„Nepřítel má stále problémy se zásobováním. Ruské okupační síly mají podle dostupných informací zásoby munice a potravin maximálně na tři dny,“ uvádí zpráva.

Šojgu přikázal zapojit do války na Ukrajině i nezletilé členy dětské polovojenské organizace

Válka na Ukrajině

Co se pohonných hmot týče, nebyli Rusové podle Ukrajinců dosud schopni zajistit cestu, jak je k technice dostat. Rusové se už od prvních dní války potýkají s logistickými problémy. Nedaří se zásobovat vojáky jídlem ani pohonnými hmotami. Tanky a obrněná vozidla, které měly v plánu vjet do Kyjeva, se zastavily a prakticky se nehýbou.

Ukrajinské armádě se daří ničit zásobovací konvoje.

Odmítli bojovat

Generální štáb také uvedl, že v okolí Sumy údajně odmítlo asi 300 ruských vojáků splnit rozkaz a i s technikou oblast opustili.

KOMENTÁŘ: Putin zapomněl na Pyrrha – Alex Švamberk

Komentáře

Včera nebyly podle zprávy zaznamenány žádné změny v postavení. Bylo zasaženo „více než devět“ vzdušných cílů nepřítele. Šlo o jeden letoun, šest bezpilotních letadel a dva vrtulníky. Počet sestřelených raket se upřesňuje. Za posledních 24 hodin přitom byla zaznamenána zvýšená aktivita nepřátelského letectva.

Rusové ostřelovali evakuační autobusy z Mariupolu, zranili čtyři děti

Evropa

Podle listu Ukrajinska pravda dnes v noci ruské síly z raketometů Grad ostřelovaly dvě obce v blízkosti města Kryvyj Rih.

Britské ministerstvo obrany ráno s odvoláním na zpravodajské informace uvedlo, že ukrajinské síly stále brání jihoukrajinský přístav Mariupol. Pro ruské síly jinde na Ukrajině to byl podle Londýna další den „omezeného postupu, většina jednotek ustrnula na místě“.

V Luhanské oblasti se Rusové snaží mobilizovat obyvatelstvo, aby šlo bojovat. „Velká část obyvatel okupační politiku nepodporuje, odmítá se chopit zbraní a skrývá se,“ uvedla armáda. Ti, co se přidají, jsou rozdělováni chaoticky bez příslušné odbornosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám