Hlavní obsah

Říkají mu Řezník z Mariupolu. „Vyučil se“ v syrském Aleppu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Zapamatujte si ho. To je Michail Mizincev. To on velí obklíčení Mariupolu,“ sdílela fotografii vojáka s pronikavýma modrýma očima kyjevská právnička Oleksandra Matvijčuková s tím, že ruský generálplukovník za „své válečné zločiny musí skončit před Mezinárodním soudním dvorem v Haagu“.

Foto: Alexej Alexandrov, ČTK/AP

Mariupolská rodina v tom nejlepším, co má. Byt je již dva týdny bez tepla a elektřiny.

Článek

Podle ukrajinské armády právě devětapadesátiletý Mizincev, Ukrajinci nyní přezdívaný „Řezník z Mariupolu“, řídí více než tři týdny trvající ničivé ostřelování a obléhání strategického přístavu.

Osobně rozhodl i o útocích na budovu činoherního divadla označeného nápisem „děti“ či porodnice a dětské nemocnice v Mariupolu, kde se ukrývali civilisté, je přesvědčen Kyjev.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mariupol zblízka: V troskách zničeného města stále žijí lidé.Video: Reuters

Ukrajinská vojenská rozvědka GUR upozornila na audionahrávku, která podle ní zachycuje Mizinceva, jak hrozí zmrzačením a zabitím důstojníka, který neměl oblečenou uniformu.

FOTO: Zkáza Mariupolu

Válka na Ukrajině

„Proč ještě jeho tvář není znetvořená? Proč jste mu ještě neuřízli ucho? Proč ten parchant ještě nekulhá?“ křičí na nahrávce hlas, který Ukrajinci připisují ruskému veliteli.

Podřízeným nebohého důstojníka pak radí, že ho v noci mohou ubít lahví od piva a svést jeho smrt na bezdomovce, napsala ukrajinská agentura Ukrinform.

Promluvil v TV

Moskva, která tvrdí, že na civilní cíle neútočí, nikdy neřekla, kdo o konkrétních úderech rozhodl. Vedoucí role Mizinceva při obléhání Mariupolu se však potvrdila, když vystoupil v ruské televizi a nabídl obráncům bezpečný odchod výměnou za to, že složí zbraně a město vyklidí.

Městská válka se nedá dělat v rukavičkách. Nenávidět začnete i civilisty

Válka na Ukrajině

Vedení města pak hrozil válečnými tribunály, pokud zůstane a bude spolupracovat s ukrajinskými „bandity“. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, která ruskou stranu viní z opakovaného ostřelování humanitárních koridorů, návrh odmítla jako „manipulaci“.

Mizincev v letech 2015 a 2016 koordinoval zapojení ruské armády do války v Sýrii, včetně bombardování a obklíčení města Aleppo, kde podle exilové Syrské organizace pro lidská práva zahynulo 1640 civilistů, podotkl britský deník The Sun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám