Hlavní obsah

Reportér Novinek v Kyjevě: Ve městě zůstaly dva miliony lidí. A ty se budou bránit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev (Od našeho zvláštního zpravodaje)

Ti, kdo chtěli, už z ukrajinské metropole utekli. V Kyjevě teď zůstávají dva miliony lidí odhodlaných setrvat, a bude-li to nutné, i bojovat proti ruským okupantům, hlásí přímo z místa zvláštní zpravodaj Novinek Max Rokotansky.

Naváděná střela zasáhla obchodní centrum na severozápadě KyjevaVideo: Max Rokotansky, Novinky

 
Článek

Co se teď v Kyjevě děje? 

Máme v Kyjevě dlouhý zákaz vycházení (do středečních 7:00 – pozn. red.), protože tu včera (v pondělí) na mnoha místech byly boje. Sám jsem asi třikrát nebo čtyřikrát slyšel střelbu z různých čtvrtí, ale nevím, co se tam dělo. Od včera doteď jsem tu zažil pět nebo šest leteckých výstrah. Naváděná střela včera zasáhla obchodní centrum na severozápadě Kyjeva, šest až osm lidí zemřelo. Budova je naprosto zničená, stejně jako pár rezidenčních budov okolo.

Drsné fotky rozstříleného nákupního centra v Kyjevě usvědčují Rusko ze lži

Válka na Ukrajině

Co by se stalo, kdyby člověk teď vyšel na ulici? 

V horším případě vás zatknou, pokud nemáte nějaké speciální povolení. V období zákazu vycházení nikoho nezajímá, jestli disponujete akreditací ministerstva obrany, a je plošně zakázáno být mimo své bydliště. Výjimkou je cesta do krytu ve chvíli, kdy zazní sirény.

Jak probíhají dodávky jídla?

Co se týče humanitárních dodávek jídla a dalšího zboží, liší se to čtvrť od čtvrti. Někde mají dostatek jídla v supermarketech a v malých obchodech. Ve většině kyjevských čtvrtí před vyhlášením zákazu vycházení otevřela většina podniků, aby pomohly lokální ekonomice – různé kavárny, holičství, služby, opravárny aut. V jiných čtvrtích je ale situace úplně odlišná a jídlo tam dochází. Neříkám, že to je katastrofa, spíše otázka špatné logistiky.

Kyjev je povětšinou klidný, občas slyšíme sirény nebo naši protileteckou obranu, to je opravdu hlasité. Někdy střely zasáhnou budovy, ale není to tak hrozné, jako v Charkově nebo Mariupolu. Dnes bylo ostřelováno malé městečko na předměstí Kyjeva – Brovary. Nikdo nebyl zraněn, ale několik vozidel bylo poničeno.

Funguje vám internet, televize?

Internet tu funguje, jede pomalu, asi 10 megabitů při nahrávání, ale docela stabilně. Telefonní síť zatím také funguje.

A kde se nacházíte teď?

Já jsem doma, v centru města. Lidé tady věří naší protiletecké obraně. V těch méně bezpečných místech na severu Kyjeva slyší exploze každý den, části střel jim padají na dvorky domovů. Několik obytných budov už bylo zničeno, několik škol a školek také utrpělo škody. Někteří lidé žijí poslední týden 24 hodin denně v krytech nebo sklepech. Někteří utekli do západní části země nebo do jiných zemí. V Kyjevě zůstaly asi dva miliony lidí. I s uprchlíky z východu jich bylo v jednu dobu v Kyjevě odhadem až 5 milionů.

Jaká je morálka mezi obyvateli?

Věříme naší armádě, naší teritoriální obraně. Hodně lidí se k nim přidalo, stalo se vojáky, a vlastně už pro všechny ty dobrovolníky nemáme zbraně. Všichni ti lidé, kteří tu zbyli a neutekli, jsou připraveni bojovat a vytrvat.

(V původní verzi článku jsme uváděli, že ve městě zůstal jeden milion lidí místo dvou, za chybný údaj se omlouváme.) 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám