Hlavní obsah

Reportér Novinek: Kyjev se nevzdává. Na Majdanu hraje symfonický orchestr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev (Od našeho zvláštního zpravodaje)

Povzbudit morálku v obléhané ukrajinské metropoli se snaží kyjevský symfonický orchestr. Na náměstí Nezávislosti, známém jako Majdan, uspořádal koncert pro všechny přítomné a kolemjdoucí. Zvláštní zpravodaj Novinek v Kyjevě Ján Husár byl u toho.

Koncert v KyjevěVideo: Ján Husár, Novinky

 
Článek

Hudebníci z kyjevského symfonického orchestru i dalších těles se ve středu na největším náměstí sešli přesto, že se k pomyslným branám města blíží ruská armáda. Nikdo neví, kdy se boje přesunou i do ulic Kyjeva.

Symfonický orchestr zahrál ukrajinskou hymnu i část Beethovenovy Ódy na radost, tedy hymnu Evropské unie. Improvizovanému koncertu pod širým nebem přihlížely desítky lidí.

Korespondent Novinek z Irpině: Střelba otřásá i zemí, na které člověk sedí

Válka na Ukrajině

Koncert se uskutečnil v situaci, kdy se Ukrajina pokouší evakuovat civilisty šesti humanitárními koridory z míst, kde probíhaly nebo ještě probíhají těžké boje. Jeden z koridorů se týká už několik dní obléhaného přístavu Mariupol. Oznámila to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Ruské ozbrojené síly podle ní souhlasily s dočasným klidem zbraní v evakuačních oblastech od 08:00 do 20:00 SEČ.

Zmizte! Ještě můžete přežít, vzkázal bojovně Zelenskyj ruským vojákům

Válka na Ukrajině

Z některých míst přišly zprávy, že evakuační konvoje už vyrazily na cestu. V Mariupolu pokračuje ostřelování, uvedl ukrajinský ministr zahraničí po poledni.

Dohodnuté příměří se týká měst Enerhodar, Sumy, Mariupol, Volnovacha, Izjum a další humanitární koridor má zahrnout města Vorzel, Buča, Borodjanka, Irpiň a Hostomel, píše agentura Interfax-Ukrajina.

Reklama

Výběr článků

Načítám