Hlavní obsah

Rakouský kancléř v Moskvě nepochodil. Rusové přímá jednání odmítají a chystají úder

Moskva
Aktualizováno

Jedinou otevřenou platformou pro mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou jsou další jednání v Turecku. Předanou výzvu ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského pro přímé rozhovory ruský prezident Vladimir Putin odmítl. Po osobním jednání s Putinem v Moskvě to prohlásil rakouský kancléř Karl Nehammer.

Foto: Maxim Šemetov, Reuters

Rakouský kancléř Karl Nehammer

Článek

Rakouský kancléř podle svých slov z rozhovorů s Putinem vyrozuměl, že ač naděje na vyjednání příměří stále žije, připravuje se nyní Rusko k drtivému útoku na východě Ukrajiny.

„Obecně nemám z tohoto rozhovoru s prezidentem Putinem optimistický dojem, o němž bych vás mohl informovat. Zjevně se připravuje rozsáhlá ofenziva, která bude mít zničující dopad na civilisty. Už teď ukrajinské jednotky vědí, že ruská armáda je chce obklíčit, aby je rozdrtila,” řekl rakouský kancléř.

Je proto podle něj třeba vyvinout nejvyšší možné úsilí, aby bylo dosaženo alespoň dohody na otevření humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů.

Bylo to tvrdé. Nebyla to přátelská návštěva, popsal rozhovor s Putinem rakouský kancléř

Válka na Ukrajině

Nehammer Putinovi vyložil postoj Evropské unie a Západu a zdůraznil, že západní země budou trvat na vyšetření podezření z válečných zločinů na Ukrajině.

„Řekl jsem, že boží mlýny melou pomalu, ale jistě, že válečné zločiny budou vyšetřeny,“ prohlásil Nehammer. Zdůraznil, že Putina je nutné neustále konfrontovat s fakty z Ukrajiny. Hned po skončení setkání s šéfem Kremlu podle rakouské tiskové agentury APA Nehammer označil toto jednání za „velmi přímé, otevřené a tvrdé“.

Reklama

Výběr článků

Načítám