Hlavní obsah

Putin vyhodil pět generálů. Běžná rotace, tvrdí Kreml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět ruských generálů sesadil z funkcí šéf Kremlu Vladimir Putin. Podle agentury RBK koncem května podepsal rozhodnutí o propuštění tří náčelníků regionální správy ministerstva vnitra ve Vladimirské a Jaroslavské oblasti a Altajském kraji a dvou pracovníků řídících struktur resortu.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Dmitrij Peskov, mluvčí Kremlu, ve čtvrtek řekl, že opatření souvisí s „obyčejnou personální rotací“. Portál lenta.ru citoval informovaný zdroj, podle něhož důvodem nejsou špatné pracovní výkony, ale odchod do důchodu či přesun na jiné místo.

V ukrajinských i západních médiích se v minulých dnech objevily informace, že Kreml „podniká čistky“ mezi generály kvůli nezdarům ve válce s Ukrajinou. Ukrajinský portál Defense Express tvrdil, že z funkce byl v květnu sesazen generál Alexandr Žuravljov, velitel Západního vojenského okruhu, a generál Alexandr Čajko, loni jmenovaný do čela Východního vojenského okruhu. Informace však nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Podle ukrajinských zdrojů Putin chce nahradit staré zkorumpované generály mladými důstojníky a očekává lepší výkon.

Velitele ruské invaze na Ukrajinu už dva týdny nikdo neviděl

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám