Hlavní obsah

Putin v přímém přenosu chválil ruské vojáky, státní televize ho uťala

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek označil záchranu lidí před genocidou za hlavní důvod „speciální vojenské operace“ na Ukrajině, což je oficiální kremelský termín pro invazi, kterou ruské ozbrojené síly na Putinův rozkaz zahájily 24. února. Státní televize, která přímý přenos vysílala, však jeho vystoupení přerušila a později to vysvětlila technickou závadou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Putin v přímém přenosu chválil ruské vojáky, státní televize ho uťalaVideo: Reuters

 
Článek

Televize Rossija 24 po několika minutách přímý přenos Putinova projevu na moskevském stadionu Lužniki přerušila a pokračovala vysíláním záběrů vlasteneckého koncertu z tohoto stadionu, kde asi 80 000 Moskvanů slavilo výročí připojení anektovaného ukrajinského poloostrova Krym k Rusku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Putin osobně vystoupil na shromáždění v Moskvě u příležitosti 8. výročí anexe Krymu.Video: Reuters

Náhlé přerušení Putinova projevu televize nevysvětlila, upozornil list Kommersant. Později televize Putinův projev znovu odvysílala, tentokrát i s ovacemi. „Způsobila to technická závada na serveru,“ uvedl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

„Zbavit lidi utrpení”

„Museli jsme dostat Krym a Sevastopol z ponižujícího postavení, ve kterém byly v cizím státu,“ řekl Putin za jásotu publika. Rusko podle něj postupovalo správně, když se postavilo proti ukrajinskému „neonacismu a krajnímu nacionalismu“.

Prezidentův stav je normální, ujišťuje Kreml

Válka na Ukrajině

„Právě zbavit lidi utrpení, genocidy je základní, hlavní příčinou, hnacím motorem a cílem vojenské operace, kterou jsme začali v Donbasu a na Ukrajině. Právě v tom spočívá cíl,“ prohlásil Putin. Zároveň pochválil ruské vojáky, jak statečně a obětavě na Ukrajině bojují.

Ruský prezident Vladimir Putin při projevu na stadionu Lužniki

Biden poprvé označil Putina za válečného zločince

Válka na Ukrajině

O tom, že Putin začal hovořit v Lužnikách, informovala agentura TASS v mírném předstihu předtím, než se záběry objevily v internetovém vysílání stanice.

Fotbalový stadion Lužniki je s kapacitou 81 000 diváků pokládán za největší v Evropě. Dalších 10 000 Moskvanů bylo v pátek podle televize před stadionem. Kromě ruské hymny a vlasteneckých písní zazněla i ruská verze hitu Bruce Springsteana Born in the USA, opatřená refrénem „Narodil jsem se v Sovětském svazu, vyroben v SSSR“.

Rusko útokem na Ukrajinu před 23 dny rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války, který si dosud podle ukrajinských úřadů vyžádal životy už tisíců vojáků a civilistů včetně více než stovky dětí. Více než tři miliony Ukrajinců před válkou uprchly do zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám