Hlavní obsah

Putin už nechce mírovou dohodu, ale jen větší území, píší FT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před měsícem zvažoval ruský prezident Vladimir Putin možnost mírové dohody s Ukrajinou, nyní ale zcela obrátil a přeorientoval se na strategii co největšího územního zisku. S odkazem na zdroje znalé situace v Kremlu to v neděli napsal americký list Financial Times.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin ztratil zájem o diplomatické řešení konfliktu s Ukrajinou a místo toho se snaží získat co největší kus území, cituje FT tři zdroje blízké šéfovi Kremlu. Diplomatům, kteří se snažili konflikt ukončit, Putin sdělil, že možnost žádné dohody nevidí.

„Putin upřímně věří nesmyslům, které slyší v ruské televizi, a touží po velkém vítězství,“ uvedl jeden ze zdrojů citovaný FT. Přestože Moskva a Kyjev původně na konci března souhlasily se společnými jednáními, rozhovory se zasekly poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nařkl Rusko z válečných zločinů proti civilistům v Buči a Mariupolu. Následně Putin označil snahy o příměří za „slepou uličku“ a poté, co Ukrajina potopila křižník Moskva, propadl vzteku.

Britská rozvědka: Putin ustoupil od útoku na Azovstal, aby mohl použít jednotky jinde

Evropa

„Existovala naděje na dohodu. Putin váhal. Potřebuje najít způsob, jak z toho vyjít jako vítěz,“ uvedl jeden ze zdrojů. Poté, co se Moskva potopila, „postavil se proti podepsání čehokoli. Po Moskvě už nevypadá jako vítěz, bylo to pro něj ponižující,“ pokračoval.

Ukrajinské a západní společenství vždy pochybovalo o jeho upřímném odhodlání k mírovým rozhovorům, spíše se zdálo, že chce pro invazi získat více času. Putin podle všeho přejímá zkreslený pohled svých generálů a ruské televize, píší FT. Zdroje uvádějí, že hlava Kremlu je přesvědčena o tom, že ruské síly na Ukrajině necílí na civilisty, přes všechna svědectví.

Rusko „evakuovalo“ skoro milion Ukrajinců, tvrdí generál. Ruští vojáci jsou prý lidskost sama

Válka na Ukrajině

Putin v pátek sdělil šéfovi Evropské rady Charlesi Michelovi, že rozhovory ustaly, protože Ukrajina „postavila zeď“, a řekl, že „není správný čas“ na to, aby se setkal se Zelenským. Podle vyjednávačů to znamená, že Rusko věří, že může ukořistit větší část území, spíše než to, že chce více času pro nalezení společných témat rozhovorů.

Ruský prezident se vyhýbá Zelenskému „ze všech sil“, uvedl zdroj. „Chce, aby bylo všechno rozhodnuto ještě předtím, než se setkají,“ dodal. Sám Zelenskyj v sobotu uvedl, že chce, aby rozhovory pokračovaly, ale že nejsou možné, pokud nadále budou umírat lidé v Mariupolu a ruští okupanti v Chersonské oblasti budou pokračovat ve snaze o vyhlášení referenda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám