Hlavní obsah

První minuty ruské invaze: Zelenskyj v bílé košili velí „Budeme bojovat!“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Tajemník ukrajinské Národní bezpečnosti Oleksij Danilov v deníku Ukrajinska Pravda popsal první minuty války. Vláda se domnívala, že se Rusko pokusí okupovat pouze Donbas, totální ofenzívou byla překvapena. Prezident Volodymyr Zelenskyj od začátku avizoval, že ať už se stane cokoli, z Kyjeva neuprchne, prozradil Danilov. Na informace o plánovaném atentátu reagoval: „Už zase?“

Foto: Profimedia.cz

Prezident Volodymyr Zelenskyj ruskou propagandu o tom, že utekl ze země, pravidelně rozprašoval osobně natočenými videi z místa

Článek

„Invaze začala ve 3:40 v Luhanské oblasti u Milova, ale mysleli jsme si, že pronikají jenom na území Doněcké a Luhanské oblasti. Předpokládali jsme, že jejich cílem po uznání (samozvaných) republik je okupovat jejich zbytek a připojit si ho,” popsal Danilov osudný den 24. února.

Po asi hodině a dvaceti minutách však začala ofenzíva napříč ukrajinským územím.

Britská rozvědka: Putin ustoupil od útoku na Azovstal, aby mohl použít jednotky jinde

Evropa

„Okamžitě jsem šel za prezidentem, (ministr vnitra) Denis Monastyrskij už tam byl, tak jsem byl druhý. Volodymyr Oleksandrovič měl na sobě bílou košili a víte, to si pamatuji, řekl: No, co? Budeme bojovat!”

Na 5:30 bylo svoláno mimořádné zasedání Rady národní bezpečnosti. Na území Ukrajiny bylo vyhlášeno stanné právo a výjimečný stav. Oba tyto kroky byly už připraveny z předchozího setkání 23. února, ale Ukrajinci čekali, protože nechtěli Rusko vyprovokovat.

„Co, už zase?” reagoval na informace o atentátu

Danilov v rozhovoru rovněž vzpomněl, jak obdržel 22. února informace o tom, že Rusové připravují fyzické odstranění prezidenta Zelenského. „Co, už zase?” reagoval prý ukrajinský prezident. Danilov prezidenta požádal, aby nežertoval, protože hrozba je reálná.

Zelenskyj po ztrátě 42 vesnic: Je to jen dočasné

Evropa

Ve stejný den mluvil s prezidentem ještě jednou a utvrdil se v tom, že Zelenskyj z Kyjeva neuprchne. Prezident mu prý řekl, že ať už se stane cokoli, zůstane v hlavním městě.

Z Danilovových slov plyne, že ukrajinská vláda byla na válku komunikačně připravena. Neustále probíhala komunikace na všech úrovních, aby nedošlo mezi občany k panice. Právě Zelenského ukázkovou komunikaci, ale nejen jeho, od počátku invaze odborníci vyzdvihují.

Příspěvky zpochybňující zločiny v Buči se na Facebooku sdílely častěji než pravda

Internet a PC

Po hlasování o stanném právu pozval Zelenskyj šéfy všech politických frakcí k sobě a vyzval je, aby zapomněli na předešlé vzájemné neshody a pracovali teď jako tým.

Reklama

Výběr článků

Načítám