Hlavní obsah

Předpověď počasí na Ukrajině hraje do karet ruské armádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na Ukrajině se v nadcházejících dnech citelně ochladí. Celý týden bude spíše pod nulou, na některých místech by dokonce mělo sněžit. Zda nízké teploty způsobí to, že půda opět zamrzne, není jasné. Náročný týden v tomto ohledu čeká především obyvatele měst Mariupol a Sumy, která jsou odstřižena od elektřiny a vytápění.

Foto: Profimedia.cz

Boje na Ukrajině

Článek

„Na Ukrajině se bude v nejbližších dnech napříč celým územím ochlazovat. Nejnižší teploty – celodenní mrazy na celém území – se očekávají ve čtvrtek a v pátek, tj. 10. a 11. března, ranní teploty budou klesat např. v Charkově až k -13 °C,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Irpiň čelí těžkému ostřelování, bomby dopadly i na nádraží. U Kyjeva Rusové obsadili psychiatrickou nemocnici

Válka na Ukrajině

V pondělí by mělo sněžit v Mariupolu, sněhové přeháňky se očekávají v úterý i v hlavním městě Kyjevě. „Sněžení přinese v příštím týdnu na většinu území středa, ale zatím to vypadá, že napadne do 5 cm,“ uvedla Honsová.

Taková situace by mohla ovlivnit operace ruského letectva a poskytnout Ukrajině mírnou výhodu.

Obří kolona mířící na Kyjev se zřejmě dala do pohybu. Tisíce civilistů prchají z Irpině

Válka na Ukrajině

Obecně je však předpověď pro Ukrajinu nepříznivá. Pokud by půda, která je na mnoha místech nyní rozbahněná, opět zamrzla, těžká technika ruské armády by se mohla pohybovat snadněji.

Kritická situace v Mariupolu a Sumách

Zda předpokládané teploty budou pro promrznutí půdy stačit, si Honsová netroufla odhadnout. „Od začátku letošního roku byly teploty např. v Kyjevě relativně vysoko – v lednu se přechodně výrazně ochladilo na začátku druhé lednové dekády – 12. ledna se odpolední teploty pohybovaly na -11 °C, ale 5. ledna bylo 10 °C. Také v únoru se odpolední teploty pohybovaly nejčastěji mezi 2 a 10 °C,“ vysvětlila.

Rusko podle úřadů nedodržuje příměří, u Mariupolu pokračují útoky

Válka na Ukrajině

Mráz bude mít pochopitelně vliv také na ty obyvatele ukrajinských měst, které ruští vojáci obklíčili a nadále je ostřelují. Ve městě Mariupol jsou lidé bez tekoucí vody, elektřiny a vytápění. Dochází také jídlo. Fungování humanitárního koridoru provázejí problémy, jelikož v nich Rusové údajně nedodržují příměří. Stejná situace je i v severovýchodním městě Sumy.

Reklama

Výběr článků

Načítám