Hlavní obsah

Irpiň čelí těžkému ostřelování, bomby dopadly i na nádraží. U Kyjeva Rusové obsadili psychiatrickou nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irpiň
Aktualizováno

Zhruba šedesátitisícové ukrajinské město Irpiň nedaleko Kyjeva čelí těžkému ostřelování. Podle informací španělského deníku El País ruské bomby dopadly v posledních hodinách i na vlakové nádraží a železnici. Z města se snaží uprchnout tisíce lidí, informoval zpravodaj Novinek Ján Husár.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukrajinci prchají z IrpinuVideo: Reuters/AP

 
Článek

Od rána se tisíce obyvatel Irpině snaží uprchnout z města směrem k metropoli Kyjev. Po ruském bombardování v části města neteče voda, nejde elektřina a plyn, popsal El País.

Foto: AP

Ukrajinci prchají z Irpině.

Foto: AP

Útěk z města komplikuj spadlý most, který Ukrajinci preventivně před několika dny odstřelili.

„Je to tu jako město duchů,“ popisuje zpravodaj Novinek Husár. „Viděli jsme pozice odstřelovačů, lehké tanky a protitankové střely,“ vylíčil situaci, v jaké se ocitli místní lidé.

Obří kolona mířící na Kyjev se zřejmě dala do pohybu. Tisíce civilistů prchají z Irpině

Válka na Ukrajině

S evakuací civilistů pomáhají i ukrajinští vojáci, z nichž část ale pokračuje dále k bojovým pozicím. Odchod lidí ztěžuje demolice mostu, kterou provedla ukrajinská armáda, aby zpomalila postup ruských jednotek v případě, že město padne do jejich rukou.

Nemám kontakt se svou rodinou, nemám telefon a internet nefunguje.
Obyvatel Irpině

Lidem na odchodu žehná katolický kněz Tadeáš, který chce ale ve městě zůstat. V posledních hodinách bomby dopadly na vlakové nádraží a další části města.

Právě bombardováním nádraží a železnice, která by byla klíčová pro odchod civilistů z města, podle ukrajinských představitelů ruské vojsko dokazuje, že jeho cílem jsou civilisté.

Foto: AP

Ukrajinci prchají z Irpině.

Putin: Rozhodnutí o invazi na Ukrajinu bylo zcela správné

Válka na Ukrajině

Odchod do Kyjeva však výrazně ztěžuje také to, že ukrajinská armáda vyhodila do povětří důležitý most na silnici do ukrajinské metropole. U trosek mostu se přesto shromažďují stovky až tisíce lidí, kteří chtějí uprchnout z oblasti. Na místě pomáhají členové armády a domobrany, další vojáci však směřují dále k bojovým pozicím.

Nevíme, jak je evakuovat, jak jim pomoci. Dochází jim voda a léky. Jsou to lidé se speciálními potřebami, kteří potřebují neustálou péči. Mnoho z nich je už několik let upoutáno na lůžko
Oleksij Kuleba, místní guvernér

„Nemám kontakt se svou rodinou, nemám telefon a internet nefunguje,“ řekl reportérovi deníku El País muž, který říká, že jeho úkolem je bránit město.

Ruské jednotky podle agentury Reuters v sobotu také obsadily psychiatrickou nemocnici ve městě Borodjanka severozápadně od Kyjeva. S odvoláním na místní správu o tom informovala agentura Reuters. V léčebně je 670 lidí.

„Nevíme, jak je evakuovat, jak jim pomoci,“ uvedl místní guvernér Oleksij Kuleba. „Dochází jim voda a léky. Jsou to lidé se speciálními potřebami, kteří potřebují neustálou péči. Mnoho z nich je už několik let upoutáno na lůžko,“ dodal guvernér.

Klid zbraní se nekonal

Od začátku invaze Rusko čelí kritice, že útočí na civilní cíle, což Moskva odmítá. K ochraně civilistů a civilní infrastruktury vyzývají OSN i další mezinárodní organizace.

Ruská armáda v sobotu měla vyhlásit klid zbraní u měst Mariupol a Volnovachy, aby umožnila odchod civilistů. Podle místních zástupců se tak ale nestalo, a proto nebylo možné vytvořit humanitární koridory. Rusko tvrdí, že odchodu lidí zabránily ukrajinské nacionalistické síly.

Rusko podle úřadů nedodržuje příměří, u Mariupolu pokračují útoky

Válka na Ukrajině

Ostřelování znovu začalo i ve Volnovaše, uvedla místní správa, evakuovat se podařilo 400 lidí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přes noc kritizoval NATO kvůli tomu, že odmítá zavést bezletovou zónu nad jeho zemí, čímž podle něj Aliance umožňuje Rusku dále bombardovat ukrajinská města.

Ruský prezident Vladimir Putin následně prohlásil, že Moskva by vyhlášení takové zóny ze strany jakékoliv země považovala za její účast v konfliktu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám