Hlavní obsah

Pracovníci Černobylu mohou po třech týdnech elektrárnu opustit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než třech týdnech se 64 pracovníků odstavené jaderné elektrárny Černobyl na Ukrajině konečně dočkalo svobody. V elektrárně byli fakticky drženi ruskými jednotkami jako rukojmí od 24. února, kdy byla zahájena invaze na Ukrajinu a ruské jednotky se elektrárny zmocnily. Nyní je nahradí 46 zaměstnanců, kteří se dobrovolně přihlásili.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní snímek černobylského sarkofágu

Článek

Uvěznění pracovníci byli nuceni spát na čemkoliv, co našli – na podlaze, stolech a několika malých postelích. Elektrárna ztratila připojení k elektrické síti poté, co boje v regionu poškodily elektrický kabel.

Se zprávami o výpadku elektřiny a zmocnění se elektrárny ruskými jednotkami se začaly šířit obavy, že by ztráta energie mohla vést k poruše chladicího systému vyhořelého jaderného paliva, které je v lokalitě skladováno, ačkoli odborníci tvrdili, že jaderná katastrofa je nepravděpodobná.

Ani bez chlazení v Černobylu únik radioaktivity nehrozí, řekla Drábová

Domácí

Černobylská jaderná elektrárna byla v roce 1986 místem nejhorší jaderné katastrofy na světě, kdy jeden z jeho čtyř reaktorů explodoval a do okolí unikl radioaktivní materiál. Ten tehdy kontaminoval více než 200 000 kilometrů čtverečních evropského území. Radioaktivní spad nejvíce zasáhl Bělorusko, vítr ho donesl ale i do tehdejšího Československa. Evakuováno muselo být asi 330 000 lidí, oblast kolem elektrárny je veřejnosti nepřístupná dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám