Hlavní obsah

Ani bez chlazení v Černobylu únik radioaktivity nehrozí, řekla Drábová

Právo, zr

Samovolná exploze jaderného paliva v Černobylu nehrozí, uklidňuje předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Případný vojenský útok by mohl zamořit okolí elektrárny, radiační situaci v ČR by však nezhoršil. Nepřijatelná je podle šéfky státního úřadu situace zaměstnanců Černobylu, které tam Rusové dva týdny drží bez léků i dostatku jídla.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Dana Drábová

Článek

Ukrajinská společnost pro jadernou energii Energoatom varovala, že je Černobyl odpojen od elektřiny, a tudíž nelze zajistit chlazení spotřebovaného jaderného paliva a hrozí únik radiace. Mezinárodní agentura pro atomovou energii posléze uklidnila, že je palivo uloženo v tak velkých nádržích, že i bez chlazení nebezpečí nehrozí. Jak to je?

Mezinárodní agentura pro atomovou energii to hodnotí odborně správně.

Takže Černobyl napojení na elektřinu nezbytně nepotřebuje?

Cituji z webu našeho úřadu. Výpadek chlazení, který by palivo poškodil, by musel trvat velmi dlouho. Proč? Jedna palivová kazeta má výkon cca 75 W, to odpovídá jedné žárovce v kuchyni. Kazet je tam ovšem 21 000. To dává dohromady 21 000 x 75 W = 1,5 MW, což se chladit se musí. Aby se při výpadku chlazení palivo poškodilo, bylo by nutné nejdřív ohřát veškerou vodu v bazénech na 100 stupňů Celsia, pak část této vody odpařit, aby se palivo obnažilo. Palivo by se pak muselo ještě samovolně přehřát na teplotu cca 400 – 500 stupňů Celsia, možná i víc, aby se natavilo.

Zešíleli, komentovala Drábová ruský útok na jadernou elektrárnu

Domácí

Takový růst teploty je již nereálný, protože toto palivo se dnes již prakticky uchladí vzduchem. Samovolná exploze tohoto paliva je fyzikálně vyloučena. Pokud by toto palivo nebylo terčem vojenského útoku, únik radioaktivity bezprostředně nehrozí. Případný vojenský útok by okolí elektrárny samozřejmě zamořil, radiační situaci v České republice by ale nezhoršil.

V Černobylu se již dva týdny nevyměnili zaměstnanci. Nehrozí chyba lidského faktoru?

Je to lidsky nepřijatelné. Ti lidé mají málo jídla, málo spí, snaží se vykonávat svou práci ve velmi nestandardních podmínkách pod velkým tlakem, nemají přístup ke svým lékům, protože si s sebou logicky nevzali zásobu. Lidsky je to velmi bezohledné. Ale že by z toho hrozily jiné dopady než dopady na ty lidi, to ne.

Lidský faktor při řízení elektrárny není podstatný?

Je podstatný, ale musíme si uvědomit, že Černobyl není již provozovaná elektrárna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám