Hlavní obsah

Polsko denacifikujeme hned po Ukrajině, řekl ruský poslanec

Moskva/Varšava

Rusko-polské vztahy se nadále zhoršují. Předseda kontrolního výboru Státní dumy Oleg Morozov navrhl Polsko zařadit jako další „do řady pro denacifikaci“. Pobouřily ho výroky polských představitelů, kteří hovořili o ideologii ruského světa jako o rakovině a upozorňovali, že za svou agresi na Ukrajině bude muset Moskva platit reparace.

Foto: Profimedia.cz

Poslanec Státní dumy Oleg Morozov

Článek

„Polsko svými výroky o Rusku jako o 'rakovinotvorném' nádoru a o 'odškodnění', které musíme zaplatit Ukrajině, vybízí k tomu, abychom ho po Ukrajině zařadili do první linie pro denacifikaci,” napsal Morozov na svém telegramovém účtě.

Jeho skandální příspěvek fakticky vyzývající k vojenské agresi proti Polsku okamžitě převzala ruská propagandistická média.

Rusko ukončuje dodávky plynu potrubím Jamal přes Polsko

Ekonomika

Morozov reaguje na výroky polského premiéra Mateusze Morawieckého a prezidenta Andrzeje Dudy, interpretuje si je však značně zkresleně.

Morawiecki vyzval k „deputinizaci”

Morawieckému vyšel tento týden komentář v britském deníku Telegraph, ve kterém uvedl, že považuje ideologii „russkij mir” (ruský svět) za „rakovinu pohlcující většinu ruské společnosti a představující smrtelné riziko pro celou Evropu”.

V éře Vladimira Putina je „russkij mir” považován za prosazování myšlenky obnovy Ruska a jeho vlivu do hranic Sovětského svazu. Ukrajinci považují tuto ideologii za „neosovětismus v novém kabátě”.

Sám Morawiecki považuje tuto ideologii za „ekvivalent komunismu a nacismu 20. století”. „Ve jménu této ideologie byl srovnán se zemí Mariupol a desítky ukrajinských měst, protože posílala ruské vojáky do války, přesvědčovala je o jejich nadřazenosti a povzbuzovala je k páchání nelidských válečných zločinů - k vraždění, znásilňování a mučení nevinných civilistů. Víme také, že tato ideologie podněcuje násilné vysídlování Ukrajinců hluboko na ruské území,” píše polský premiér.

Ruský velvyslanec si za polití barvou může sám. Provokoval, řekl Morawiecki

Evropa

V článku přirovnává Putina k Hitlerovi a ironicky poznamenává, že potřebuje „deputinizaci”.

Od polití barvou jsou vztahy horší

Polský prezident Duda pak v pátek řekl: „Hluboce věříme, že mezinárodní společenství donutí Rusko zaplatit reparace na obnovu toho, co bylo na Ukrajině zničeno.”

Polsko je od začátku ruské agrese na Ukrajině v čele států prosazujících tvrdou reakci vůči Moskvě. Na konci března vyhostilo 43 špionů, kteří předstírali, že jsou ruští diplomaté. Rusko zareagovalo stejně.

Vztahy se dál zhoršily v pondělí, kdy demonstranti ve Varšavě polili ruského velvyslance červenou barvou při pokládání věnce na hřbitově v Den vítězství. Polský velvyslanec v Moskvě byl předvolán a má se omluvit.

Reklama

Výběr článků

Načítám