Hlavní obsah

Písmena z latinky na ruské technice stále budí dohady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mnoha ruských vozidlech, která vtrhla na území Ukrajiny, jsou vidět namalovaná písmena Z či V z latinky, bílé nebo červené trojúhelníky a bílé či modré kruhy. Experti mnoha západních médií přispěchali s nejrůznějšími vysvětleními. Nakonec převážila teorie, že jde o označení zařazení vozidel do jednotlivých bojových uskupení.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Písmeno Z na ruské vojenské technice

Článek

Jasno do problému nevneslo ani vyjádření ruského ministerstva obrany, které se podle agentury RIA-Novosti objevilo na instagramovém účtu resortu. Podle něj Z znamená „Za vítězství“ a písmeno V lze vysvětlit jako „V pravdě je síla“ a „Úkol bude splněn“.

Tajemný symbol Z na ruské technice

Evropa

Ani toto „odhalení“ ale není uspokojivé, a tak došlo i na poměrně prozaické vysvětlení, které redakci Práva poskytl vojenský expert, jenž si nepřál být jmenován.

„Nezapomeňte, že ruské jednotky šly do invaze přímo z několikaměsíčních manévrů. Mnohé ze symbolů mohou být pozůstatkem dělení na nejrůznější skupiny podle zadaných úkolů při cvičení. Platí to i pro obří Z a V na nákladních autech, bojových vozidlech pěchoty či tancích, i když pamětníci vědí, že podobně výrazné bílé pruhy namalované na tancích měly při vpádu do Československa v roce 1968 pomoci k rychlé identifikaci vlastních prostředků,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám