Hlavní obsah

Peking kritizoval sankce uvalené na Rusko i roli NATO

Náměstek čínského ministra zahraničí Le Jü-čcheng v sobotu podrobil kritice sankce uvalené na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Zároveň znovu obvinil Severoatlantickou alianci z podílu na válce na Ukrajině, informovala agentura AP. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov podle agentury TASS mezitím uvedl, že spolupráce mezi Ruskem a Čínou se bude za současných okolností ještě prohlubovat.

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Spolupráce bude silnější, protože v době, kdy Západ bezostyšně podkopává všechny základy, na kterých stojí mezinárodní systém, musejí naše dvě velké mocnosti pochopitelně přemýšlet, jak v tomto světě dál postupovat,“ prohlásil šéf ruské diplomacie.

Čína opakovaně viní NATO, že stojí za vyhrocením konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Náměstek čínského ministra zahraničí označil NATO za „pozůstatek studené války“ a varoval, že jeho rozšiřování by mohlo mít strašlivé důsledky.

„Sankce vůči Rusku nyní jdou tak daleko, že se globalizace používá jako zbraň. Ušetřeni nejsou ani lidé z oblasti sportu, kultury, umění a zábavy,“ prohlásil náměstek.

Čínský prezident Bidena varoval před nevybíravými sankcemi kvůli válce na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Čína se v ukrajinské krizi prezentuje jako neutrální aktér; odmítla odsoudit Rusko za invazi, ale zároveň ruskou agresi na Ukrajině aktivně nepodpořila. Čínský prezident Si Ťin-pching v pátečním videohovoru americkému prezidentovi Joeu Bidenovi řekl, že konflikty a konfrontace, jako jsou události na Ukrajině, nejsou v ničím zájmu.

Biden podle Bílého domu čínského prezidenta varoval, jaké důsledky by měla materiální podpora, kterou by Čína poskytla Rusku. Bílý dům rovněž uvedl, že má stále obavy z toho, že by se Čína mohla rozhodnout Rusko vojensky podpořit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám