Hlavní obsah

Odblokování Mariupolu je v současnosti nemožné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol
Aktualizováno

Z tunelů oceláren Azovstal v Rusy okupovaném ukrajinském Mariupolu byli evakuováni všichni civilisté. Odblokování města jako takového je v současnosti ovšem nemožné, uvedla na středečním brífinku náměstkyně ukrajinského ministra obrany Anna Maljarová.

Foto: Reuters

Ostřelovaný areál oceláren Azovstal v Mariupolu

Článek

„Pokud by existovala alespoň jedna příležitost k odblokování města vojenskými prostředky, vedení země by ji využilo. Ozbrojené síly dělají vše, co je v jejich silách, aby tuto situaci napravily,“ uvedla náměstkyně Maljarová.

Prezident Volodymyr Zelenskyj krátce předtím řekl, že Ukrajina potřebuje více těžkých zbraní, aby dokázala obléhání prolomit.

Lidé mi umírají v náručí. Zastavte to, prosí zdravotník z Azovstalu

Válka na Ukrajině

Mariupol je od začátku března pod blokádou ruských jednotek. Ukrajinská armáda brání jen rozlehlé území železáren Azovstal, které se Rusové snaží intenzivně dobýt. Jenom za úterý provedly ruské jednotky 38 náletů na Azovstal.

Podle Ilji Samojlenka z praporu Azov, který se v ocelárnách nachází, byli všichni civilisté evakuováni. Předchozí informace hovořily o poslední stovce ukrývajících se civilistů. Evakuaci pomáhala zprostředkovat Organizace spojených národů (OSN).

Samojlenko však s tvrzením Maljarové nesouhlasí.

„Většina lidí z vedení země z velké části špatně rozumí situaci. Je to (prolomení blokády) možné vojenskou cestou i politickou cestou,“ citoval Samojlenka ukrajinský web Ukrajinska pravda.

Samojlenko přitom nechtěl popsat, jak by měla vojenská operace vypadat, protože by tak mohl údajně vyzradit tajnou informaci. Důstojník je od začátku blokády Mariupolu společně s dalšími obránci přímo v Azovstalu. Hovoří plynně anglicky a pravidelně informuje o tamní situaci. Podle serveru Obozrevatel v bojích přišel o levou ruku a pravé oko.

Výročí porážky nacismu v Mariupolu připomínal průvod se svatojiřskou stuhou

Evropa

Mezi vojáky v Azovstalu jsou i ranění. Podle serveru Suspilne tam umírají lidé kvůli nedostatku antibiotik. Petice s výzvou generálnímu tajemníkovi OSN Antóniu Guterresovi o „extrakci“ ukrajinských jednotek uvázlých v Azovstalu má už přes jeden milion podpisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám