Hlavní obsah

Výročí porážky nacismu v Mariupolu připomínal průvod se svatojiřskou stuhou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

V ukrajinském Mariupolu slaví Rusové v pondělí Den vítězství, kdy si připomínají porážku nacistického Německa. Oslavy se však omezily pouze na dva průvody. Účastníci jednoho z nich nesli 300 metrů dlouhou svatojiřskou stuhu k památníku vojáka-osvoboditele Donbasu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přehlídka ke konci 2. světové války v rozbombardovanovém MariuopoluVideo: Reuters

 
Článek

V čele průvodu se stuhou svatého Jiřího šel Denis Pušilin, vůdce separatistické Doněcké republiky, který zapálil věčný plamen u památníku obětem fašismu v Mariupolu, uvedl server regnum.ru.

Foto: Reuters

Průvod s 300 metrů dlouhou svatojiřskou stuhou ve městě Mariuopol, který připomínal 77 let od konce druhé světové války.

Součástí oslav se stal také pochod Nesmrtelného pluku, při němž účastníci nesli fotografie svých předků, kteří se účastnili II. světové války.

„Je to nejen můj svátek, ale svátek města Mariupol. My jsme vždy chodili do průvodu a vzpomínali,“ řekla jedna z účastnic akce. „Je to krásná akce. Jsme s Ruskem a Rusko je s námi,“ dodal další oslovený účastník.

Putin v proslovu hájil nevyhnutelnost útoku na Ukrajinu

Evropa

I když se přehlídka ke Dni vítězství sice na 9. května plánovala, minulý pátek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov oznámil, že se konat nebude. „Přijde čas a bude široká oslava,“ prohlásil tehdy.

Zastupitelé Mariupolu akcí opovrhují. „Okupanti oslavují Den vítězství na kostech mariupolských obyvatel,“ napsala v prohlášení mariupolská městská rada.

Rusové si 77 let od konce II. světové války připomínají při vojenských přehlídkách v celkem 28 městech.

První demonstraci síly předvedla ruská armáda ve Vladivostoku na Dálném východě, kterým projely i legendární sovětské tanky T-34 z doby II. světové války.

Expert: Putinův projev byl slabší. Jestli nechce pat, musí mobilizovat

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám