Hlavní obsah

Obránce Charkova a Černihivu chtějí Rusové zlomit bombardováním obytných čtvrtí

Skutečné peklo rozpoutaly ve čtvrtek ruské síly v druhém největším ukrajinském městě Charkově. Pod palbou dělostřelectva se ve večerních hodinách ocitly obytné domy v okrajových čtvrtích Saltivka a Barabašovo. Rakety dopadly podle očitých svědků do paneláků a na tržiště. Stejně tvrdým útokům čelí i Černihiv.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Při ruském náletu v Charkově na Ukrajině zahynulo 8 lidíVideo: Reuters

 
Článek

„Hoří domy, sklady, je tam hromada sutin,“ hlásili záchranáři bezprostředně po útoku na Charkov. Nebylo přitom jasné, zda si útok vyžádal oběti.

„Nemůžeme se spojit s babičkou. Zůstala v domě, nechtěla odejít. Máme zprávy, že raketa zasáhla přímo její dům v Saltivce,“ napsal na síti Telegram student Pavel. Část rodiny se podle něj už minulý týden odstěhovala za město. Ale ve čtvrtek byl sestřelen vysílač a veškeré spojení bylo přerušeno. „Bojíme se o ni. Pomozte nám ji najít,“ vyzval zoufale. Město nedaleko ruských hranic se stalo terčem děsivé ofenzívy poté, co obránci na řadě míst vytlačili ruské síly.

„Chtějí nás vyhladit. Útočí na to nejmilejší, co máme ve městě, co Charkované měli nejraději… Vypadá to, že je to neadekvátní reakce člověka, který Charkov nenávidí,“ řekla agentuře Unian Tetjana Taranenková.

Raketa smetla budovu v centru Charkova přímo nad hlavou kameramana

Evropa

Pálí ze svého území

Podle obyvatel města Rusové ostřelují tamní ulice přímo z ruského území. „Možná původně chtěli zasáhnout nějaké strategické objekty, aby oslabili naši armádu. Nyní ale demolují celý Charkov, univerzity, školy. Zcela rozdrtili centrum,“ řekla žena, která bydlela v ulici Družby národů ve čtvrti Saltivka, která se ve čtvrtek ocitla pod silnou palbou.

BEZ KOMENTÁŘE: Zničené budovy v Černihivu po ruském útokuVideo: AP

„Je to čtvrť nedaleko hranice s Ruskem. Probouzeli jsme se při explozích. Třásly se stěny, okna, radiátory. Schovala jsem se v koupelně, zatímco manžel jel natankovat auto,“ popsala spěšný odjezd, který se rodině téměř zázrakem podařil. Ruské síly znechucené pomalým postupem si dobytí Charkova vytkly zjevně jako cíl eskalace. „Je to válka, skutečná válka,“ prohlásil Ihor Těrechov, starosta Charkova, pro web Ukrajinska Pravda.

Tisíce českých webů Rusům ukážou, co se doopravdy děje na Ukrajině

Internet a PC

Masivní útoky přišly poté, co ukrajinské jednotky v neděli odrazily další ruský útok. „Mají za úkol psychologicky zlomit město. Nepřítel používá letectvo i odpalovací raketové systémy. Má ale velké ztráty. Charkov se stal Stalingradem 21. století,“ prohlásil Oleksij Arestovyč, poradce ukrajinského prezidenta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záběry z dronu ukazují trosky a zkázu ve městě Borodjanka nedaleko KyjevaVideo: Reuters

 Pod palbou je i Černihiv

Stejnou taktiku uplatňuje ruská armáda i v bojích o třistatisícový Černihiv, který leží severně od Kyjeva. Množství obětí čtvrtečních náletů na Černihiv stouplo na 47. Záchranné práce musely být ve čtvrtek přerušeny kvůli silnému ostřelování města. V Černihivské oblasti zemřelo od začátku invaze 148 lidí, většinou civilistů.  

Reklama

Výběr článků

Načítám