Hlavní obsah

Obavy ze zákazu dovozu ruské ropy tlačí evropské akcie dolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli možnému zákazu dovozu ruské ropy, který zvažují západní státy, jsou evropské akcie na ročním minimu. Případný zákaz dovozu ropy budí obavy z dalších inflačních tlaků a ze zpomalení hospodářského růstu. Panevropský index STOXX 600 ztrácel v pondělí kolem 10:00 SEČ 3,8 procenta na 405,86 bodu. Hlavní index německé burzy DAX odepisoval 4,6 procenta na 12 489,49 bodu.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Od rekordního závěru z 5. ledna už DAX ztratil více než 20 procent, a dostal se tak do takzvaného medvědího trhu, jak se takový pokles označuje. Do této fáze se zpravidla píše o korekci.

Výrazně odepisuje také Pražská burza, která se za celý minulý týden propadla o 5,5 procenta. V pondělí kolem desáté hodiny pak index PX ztrácel 5,7 procenta. Nejhůře jsou na tom banky, například Erste byla v minusu 11,5 procenta.

Index STOXX 600 minulý týden ztratil sedm procent. Utrpěl tak nejhorší týden od března 2020, kdy vypukla pandemie covidu-19.

Evropské i americké akcie klesají, Raiffeisen Bank odepsala pětinu

Ekonomika

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli uvedl, že Spojené státy a jejich evropští spojenci zvažují zákaz dovozu ruské ropy. Připojit by se k němu mohlo i Japonsko.

Nejvíce v pondělí ztrácejí na burze akcie maloobchodních podniků, výrobců automobilů a bank, které klesají o pět až sedm procent. Zisky si připisují pouze akcie ropných a těžařských společností, které těží z rostoucích cen ropy a plynu.

Evropské akciové trhy navázaly na pokles akcií v Asii. Tamní indexy uzavřely na mnohaměsíčních minimech.

Reklama

Výběr článků

Načítám