Hlavní obsah

Německá firma může dát Ukrajině sto obrněných vozů. Čeká jen na Scholzův souhlas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý zbrojařský koncern Rheinmetall požádal spolkovou vládu o vývoz stovky starších bojových vozidel pěchoty Marder na Ukrajinu. V pondělí o tom s odvoláním na své zdroje informovala agentura Reuters, která tak potvrdila informace nedělníku Welt am Sonntag.

Foto: Staff, Reuters

Bojové vozidlo Marder

Článek

Žádost o souhlas nyní musí posoudit spolková bezpečnostní rada, které předsedá kancléř Olaf Scholz. Německá média poznamenávají, že je to poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu, kdy bude německá vláda o formální žádosti o export obrněnců Marder rozhodovat.

Kyjev o stovku bojových vozidel pěchoty typu Marder ze 70. let již dříve požádal, na počátku dubna ale list Die Welt napsal, že německá ministryně obrany Christine Lambrechtová možnost přenechání vozů zamítla. Zdůvodnila to tím, že stroje Marder, které se německá armáda rozhodla nahradit obrněnci Puma, jsou nadále potřebné kvůli závazkům v rámci NATO.

KOMENTÁŘ: Putinův největší spojenec – německý kancléř Olaf Scholz – Alexander Tomský

Komentáře

Před týdnem ve čtvrtek pak agentura DPA napsala, že pancéřové vozy Marder a také kolové obrněnce Fuchs by Německo mohlo dodat do Slovinska jako náhradu za tanky T-72, které by Lublaň poskytla Ukrajině. Tyto tanky podle neoficiálních informací Ukrajině už dříve poslala i Česká republika.

Nejen tanky. Česko dodalo na Ukrajinu houfnice a raketomety RM-70 Grad

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám