Hlavní obsah

Nejmocnější zbraň na Ukrajině? Ani javelin, ani bayraktar, ale voda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mykolajiv

Zatímco na Ukrajinu proudí dodávky zbraní, které umožňují jejímu vojsku držet krok s agresorem, na řadě míst v zemi hrozí humanitární katastrofa – ruští okupanti ničí infrastrukturu pro pitnou vodu, takže Ukrajinci umírají žízní nebo na infekční choroby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé v Rubižném čekají ve frontě na pitnou vodu, kterou si stáčejí do přinesených nádobVideo: Reuters

 
Článek

Dvakrát denně jezdí do Mykolajivu cisterny s pitnou vodou. Obyvatelé se seřadí do fronty a čekají na svůj příděl. V polovině dubna totiž vyhodily ruské síly do povětří vodovodní potrubí Dněpr–Mykolajiv. Nebylo možné to opravit, protože poškozená oblast byla pod ruskou kontrolou.

Asi měsíc sbírali místní obyvatelé vodu z dešťové kanalizace a řek, ale ta pochopitelně nebyla vhodná pro pití.

Kontrola nad Severodoněckem přechází z jedné strany na druhou, tvrdí američtí analytici

Evropa

Na pomoc tak přišli Oděsané. Z asi tři hodiny vzdáleného přístavního města začali tamní humanitární pracovníci vysílat pravidelné dodávky pitné vody.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé Mykolajivu si odebírají pitnou vodu.

„Jednou přivezli náklaďák s 12 tunami vody. To je k nezaplacení. Centralizované dodávky vody byly přerušeny, pro půlmilionové město je to humanitární katastrofa,“ popsal deníku Kyiv Independent Dmytro Davyděnko, jeden z koordinátorů v Mykolajivu.

V Mariupolu varují před epidemií cholery

A Mykolajiv není jediný. Postiženy jsou Bachmut, Severodoněck, Siversisk a další místa. Nejméně 1,4 milionu lidí je na východě Ukrajiny bez pitné vody a dalších 4,6 milionu má k pitné vodě pouze omezený přístup, odhaduje OSN. Skutečné číslo ale bude, jak už to tak ve válkách bývá, mnohem větší.

Ve zničeném Mariupolu hrozí cholera, varuje Světová zdravotnická organizace

Evropa

Na absenci pitné vody se nabalují další hrozby. V okupovaném Mariupolu, který ruští vojáci od začátku invaze nepřetržitě ostřelovali, musí lidé čekat na pitnou vodu ve frontě, a to nejméně dva dny. Na obnovení dodávek vody zřejmě okupanti příliš nepracují, město je v podstatě srovnané se zemí, infrastruktura neexistuje.

V pondělí uvedl poradce ukrajinského starosty Petro Andrujščenko, že rozkládající se těla a hromady odpadků kontaminují zdroje pitné vody, tudíž přežívajícím obyvatelům hrozí nákaza cholerou, úplavicí a dalšími nemocemi.

Každý nás tlačí k nějakému výsledku, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Ruští okupanti nařídili lidem údajně karanténu, ale systémové problémy neřeší. Kvůli diskriminačním podmínkám pro pohřbívání mrtvých leží řada zabitých civilistů ve „spontánních hrobech“ různě po městě. „Pod troskami stovek výškových budov hnijí těla. Doslova to otravuje vzduch,“ napsala radnice na Telegramu.

Ukrajinští politici obviňují Rusko ze „středověké taktiky“, tedy obkličování měst, odřezávání únikových cest a podnikání leteckých náletů na zásobování s vodou. Takovou taktiku si Rusové vyzkoušeli už v Sýrii.

Zdá se, že poskytnout Ukrajincům zařízení na čištění vody bude minimálně stejně důležité, ne-li důležitější, jako poskytnout zbraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám