Hlavní obsah

Návrhářka z Ukrajiny už má v Brně vlastní kolekci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když majitel brněnské firmy specializující se na šití sportovního oblečení Jan Kočař rozhodl, že by mohl zaměstnat až deset lidí prchajících před ruskou agresí na Ukrajině, určitě netušil, že mezi těmi, kteří se k němu dostanou, bude i návrhářka Anastasia Skoromets. Hned ale její talent rozpoznal a firma tak může už nabízet Anastasií vytvořenou speciální kolekci oblečení s mottem Spolu silnější.

Foto: Goldbee.cz, Právo

Anastasia Skoromets za dva týdny připravila vlastní kolekci.

Článek

„Nejdřív jsme posílali peníze, a když začali lidé z Ukrajiny utíkat, navrhli jsme, že bychom jich mohli až deset vzít bez ohledu na to, že nebudou znát jazyk nebo že nebudou mít zkušenosti z oboru,“ sdělil šéf firmy GoldBee Kočař.

„A mezi jinými nám z krajské databáze zprostředkovali kontakt s Anastasií. Ukázala nám svůj účet na sociální síti a mně hned bylo jasné, že má obrovský talent. Nechal jsem jí volnou ruku, ať udělá, co chce, a teď má svoji kolekci,“ smál se Kočař.

Všichni pomáhají

Jedenatřicetiletá Anastasia utekla se svou čtyřletou dcerou do Brna před více než dvěma týdny. Její manžel zůstal na Ukrajině, aby bránil vlast se zbraní v ruce.

„V Brně nám všichni pomáhají. Každý se ptá, jak může pomoci. Nechceme být ale přítěží. Neberu si víc, než nutně potřebujeme, a nyní mám i práci, což je skvělé. Nechci být závislá na vašem sociálním systému, chci si na život u vás vydělat sama. Byla bych ráda, kdybych za pár týdnů fungovala jako jakýkoli jiný člověk,“ vysvětlila Anastasia, která vystudovala architekturu a poslední roky se věnovala módnímu designérství a návrhářství.

Gubernátor Zakarpatské oblasti: Máme plán, aby lidé zůstali u nás a nemuseli do zahraničí

Válka na Ukrajině

A do práce se vrhla s opravdovou vervou. „Za dva týdny jsme stihli navrhnout a vyrobit něco, co je nejen pohodlné a pěkné, ale je především důkazem pomoci, přátelství a bratrství,“ smekl pomyslný klobouk Kočař.

Pozitivní ohlasy i přes domluvu rukama nohama

Ve firmě se už zapracovávají i další čtyři ženy, které musely z Ukrajiny utéct.

„Tyto dámy jsou jako švadleny ve výrobě. Domlouvám se s nimi vyloženě rukama nohama nebo v některých případech se pokoušejí překládat starší kolegyně, které se ve škole učily rusky. Slyším ale jen samé pozitivní ohlasy. Dámy si vzájemně pomáhají, je to velmi kolegiální, přátelské. Teď se snažíme pomoci i tím, že je budeme učit česky,“ popsal Kočař.

Nechci být závislá na vašem sociálním systému. Chci si na život u vás vydělat sama. Anastasia Skoromets, návrhářka

Práce na novém projektu aspoň pomohla Anastasii zahnat na chvíli chmury. „Nebojím se o práci, dům. Bojím se o svou rodinu. O to, že celý svět na Ukrajinu zapomene, stejně jako tomu bylo při obsazení východní části Ukrajiny a Krymu.

Prouza: Ukrajinky se uplatní ve zdravotnictví, hotelech a zastanou i mužskou práci

Válka na Ukrajině

Teď se o nás zajímá celý svět a já moc doufám, že to tak zůstane. Celá naše rodina bydlí v Poltavě, a pokud na to svět opět zapomene, pravděpodobně budeme na hranicích bojů velmi blízko anektovaného území,“ řekla.

Kolekce GoldBee Anastasia má být jejím poděkováním Čechům, Polákům, Slovákům, kteří se nebáli postavit se za Ukrajinu a pomoci. „Děkuji české vládě, že otevřela hranice, pracovní možnosti, školky pro děti. A hlavně všem Čechům a Češkám, kteří pomáhají skrze nadace a jiné organizace. Kolekce Anastasia je poděkování vám všem,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám