Hlavní obsah

Napětí v Podněstří roste. Ukrajina se obává ruského útoku z jihu

Tiraspol

Napětí v proruskými separatisty ovládaném Podněstří eskaluje. Na území byl vyhlášen červený stupeň teroristického nebezpečí. Ruská státní média uvádí, že podněsterské vedení může brzy přistoupit k opatřením, které „ochrání zájmy republiky“. Podobnou rétoriku přitom používali zmocněnci Kremlu na východní Ukrajině těsně před vpádem ruských vojsk.

Foto: Profimedia.cz

Poničené antény v Podněstří

Článek

„Vedení neuznané Podněsterské moldavské republiky (PMR) brzy přijme rozhodnutí na obranu svých zájmů,” stojí v článku ruské státní agentury RIA Novosti.

Odkazuje se na vyjádření Olega Beljakova, spolupředsedy Společné kontrolní komise (JCC) pro řízení mírové operace.

Výbuchy v Podněstří zničily vysílače pro ruské programy

Evropa

„To, co se děje v blízkosti bezpečnostní zóny, nemůžeme ignorovat. V blízké budoucnosti přijme vedení rozhodnutí na ochranu zájmů Podněstří,” řekl ruskému médiu. Ukrajinci se obávají, že by to mohlo znamenat, že ruské jednotky sídlící v Podněstří zaútočí na jejich území z jižní hranice.

Na tomto Ruskem podporovaném území, které je ale právně integrální součástí Moldavska, došlo 25. dubna k několika výbuchům. Ukrajina je označila za operaci pod falešnou vlajkou s cílem vyvolat napětí a případně ospravedlnit útok Podněstří z jihu, píše ukrajinský deník Kyiv Independent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy v Podněstří zničily budovu místního ministerstva bezpečnostiVideo: Reuters

Současně připomíná, že podobná rétorika zaznívala od ruských separatistů na Donbasu v klíčových dnech před zahájením ruské invaze na Ukrajinu.

Moldavsko svolává bezpečnostní radu

Moldavská prezidentka Maia Sanduová svolala kvůli dění v Podněstří zasedání Nejvyšší bezpečnostní rady země. Konat by se mělo ještě v úterý.

V Podněstří byl mezitím tamní takzvanou „Bezpečnostní radou” vyhlášen červený stupeň teroristického nebezpečí. Vojenská přehlídka, která se měla konat na Den vítězství 9. května, byla zrušena. Na hraničních přechodech směrem ven z Podněstří se vytvořily fronty.

Foto: Novinky

 

Reklama

Výběr článků

Načítám