Hlavní obsah

Na Ukrajinu dorazil elitní sniper Wali. Cíl neutralizuje až na 3,5 kilometru

Je mu 40 let a mezi sniperskou komunitou je známý prostě jen jako Wali. Bývalý voják z frankofonní části Kanady má manželku a ročního syna. Přesto se rozhodl dobrovolně odcestovat do Evropy a bojovat za svobodu Ukrajinců. Bývalý člen elitního 22. kanadského královského pluku sloužil v Afghánistánu a poté jako dobrovolník mezi kurdskými jednotkami v Iráku. Provází ho pověst efektivního střelce schopného zabít na 3,5 kilometru.

Foto: koláž s použitím Profimedia.cz a FB La Torche et l'Épée

Sniper Wali je na Ukrajině. Pro ruské vojáky to nevěstí nic dobrého.

Článek

Kanadský voják ve výslužbě Wali v poslední době psal knihy a točil filmy o válečných konfliktech. Dlouhodobě podporoval boj Kurdů za svobodu, ale na bojišti sám už nějaký ten rok nebyl. Tedy až doteď. Na Ukrajinu dorazil bojovat na začátku března, kdy překročil polsko-ukrajinské hranice. Těm, kteří zvažují boj pod modrožlutou vlajkou, vzkázal, že není nač čekat.

Svůj pobyt na Ukrajině Wali poměrně pečlivě zachycuje ve svém on-line deníku na Facebooku. Popsal mimo jiné i to, že na Ukrajinu přicestoval s dalšími třemi Kanaďany, kteří dříve sloužili v armádě. Ukrajinci je prý při příjezdu na hranice objímali, podávali si s nimi ruce a fotili se s nimi.

Ve svých příspěvcích Wali popisuje utrpení ukrajinských civilistů i konstantní stres, kterému jsou při bombardování měst vystaveni. Veškeré stopy západního života, jako jsou obchody IKEA, kavárny Starbucks či restaurace McDonald’s, zavřely své brány doslova ze dne na den.

„Ukrajinci se zapíšou do historie jako národ bojovníků. Postupuji hlouběji do srdce Ukrajiny a sleduji škody napáchané ruským invazním vojskem a jejich dělostřelectvem a cítil jsem povinnost jednat. Je to jednoduché, chci jim pomoci. Když vidím zničenou budovu, vidím jejího majitele, jehož úspory na důchod vyletěly komínem. Musím jim pomoci, protože jsou tu lidé bombardováni jen kvůli tomu, že chtějí být Evropané a nikoliv Rusové. Jdu do bojů z humanitárních důvodů,“ uvedl pro CBC News Wali, který však neuvedl, zda se už do ostrého boje zapojil, případně s jakým výsledkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám