Hlavní obsah

Medveděv: Když Ukrajina zkusí získat Krym, nadejde pro ni soudný den

– Moskva • Aktualizováno

Pokud se Ukrajina pokusí získat Krym vojenskou cestou zpět, nadejde pro ni soudný den, prohlásil podle agentury Interfax bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv na setkání s veterány ve Volgogradu. Někdejší šéf Kremlu teď zastává funkci místopředsedy ruské bezpečnostní rady.

Foto: Grigory Sysoev, ČTK/AP

Dmitrij Medvěděv

Článek

Medveděv prohlásil, že „klauni” na Ukrajině opakovaně vystupují s nějakými oznámeními a snaží se vyhrožovat napadením Krymu.

„V případě, že k něčemu podobnému dojde, nadejde pro ně okamžitě soudný den, velmi rychlý a drtivý. Ukrýt se bude velmi těžké,” řekl Medveděv. Neuvedl ale, co přesně co by se mělo stát.

„Pokud jakákoli země, Ukrajina nebo státy NATO zastávají pozici, že Krym není ruský, je to pro nás systematická hrozba,” dodal.

Ve Vinnycji pohřbili čtyřletou holčičku, která se stala symbolem ruského útoku

Válka na Ukrajině

Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibickyj v sobotu uvedl, že ukrajinská armáda by mohla použít americké raketové systémy HIMARS k zasažení ruských objektů na Krymu včetně lodí Černomořské flotily.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč zároveň uvedl, že "jakmile se objeví první technická možnost", cílem útoků se stane Kerčský most, který spojuje Rusko s anektovaným ukrajinským poloostrovem.

Rusko se připravuje na ukrajinskou ofenzivu a posiluje obranné pozice na jihu

Válka na Ukrajině

Medveděv se během svého prezidentského mandátu v letech 2008 až 2012 prezentoval coby reformátor, který chce zlepšit vztahy se Západem. Od letošního 24. února, kdy Rusko zahájilo vojenskou agresi na Ukrajině, se však projevuje jako hlučný zastánce tvrdé linie, poznamenala agentura Reuters.

Foto: Mapy.cz

Poloostrov Krym

Rusové ukrajinský poloostrov Krym anektovali v roce 2014 v návaznosti na události, které odstartovalo svržení prorusky orientovaného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Po vojenském obsazení Krymu bylo na poloostrově vyhlášeno referendum, v němž si obyvatele drtivou většinou odhlasovali přiřazení k Ruské federaci.

Západ ale hlasování kritizoval s tím, že bylo zmanipulované a proběhlo pod nátlakem. Většina obyvatel Krymu se hlásí k ruské národnosti, žijí tam ale také Ukrajinci a Krymští Tataři.

Reklama

Výběr článků

Načítám