Hlavní obsah

Lídři USA, Německa, Francie, Británie a Itálie budou ohledně války jednotní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Lídři USA, Německa, Francie, Británie a Itálie se v pondělí shodli na jednotném postupu ohledně ruské invaze na Ukrajinu. V prohlášení to podle agentury Reuters uvedla kancelář italského premiéra Maria Draghiho, podle které čelní představitelé pěti zemí souhlasili i s koordinací humanitární pomoci Ukrajincům prchajícím před boji. Podle Londýna chtějí lídři i dále zvyšovat tlak na Rusko, a to včetně zachování současných rozsáhlých sankcí.

Foto: Uk Parliament/jessica Taylor, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

O současné situaci na Ukrajině, kam 24. února vpadla ruská armáda, při konferenčním hovoru diskutovali americký prezident Joe Biden, jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz, Draghi a britský premiér Boris Johnson.

„Lídři opět potvrdili význam jednotných úmyslů a kroků tváří v tvář válce na Ukrajině a jejím důsledkům," píše se v prohlášení Říma. „Vzhledem k závažné humanitární krizi se lídři zavázali koordinovat pomoc ukrajinskému obyvatelstvu, které prchá před konfliktem, nebo těm, kteří uvázli v domovské zemi," dodala Draghiho kancelář.

EU kvůli Rusku vytvoří brigádu rychlého nasazení

Válka na Ukrajině

Konferenční hovor lídrů podle agentury AP začal v pondělí v 16:14 SEČ a trval téměř hodinu, do 17:12. Itálie před telefonátem oznámila, že se debata bude týkat příprav čtvrteční schůze NATO, summitu Evropské unie a jednání zemí G7. Těch se osobně zúčastní i Biden. Americký prezident podle Bílého domu dnes se svými evropskými kolegy hovořil i o „brutální" strategii Ruska včetně útoků na civilní obyvatelstvo.

„Vedoucí představitelé potvrdili svůj trvalý závazek vojensky, diplomaticky a ekonomicky podporovat Ukrajinu a poskytnou demokraticky zvolené vládě v Kyjevě prostředky, které potřebuje k obraně," uvedla Johnsonova kancelář v prohlášení.

„Také se rozhodli zvýšit tlak na Rusko, aby zastavilo svou ničím nevyprovokovanou invazi, a to včetně zachování rozsáhlých a koordinovaných sankcí.

Zelenskyj pro ČT: Dokud žijeme, ultimátum nepřijmeme

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám