Hlavní obsah

Kybernetická válka: Anonymous napadli 2500 ruských a běloruských cílů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí Anonymous vyhlásilo před týdnem Rusku kybernetickou válku, hackeři tak reagovali na invazi ozbrojených sil na Ukrajinu. V pátek se na Twitteru pochlubili, že za prvních sedm dní úspěšně napadli 2500 ruských a běloruských cílů.

Foto: Yves Herman, Reuters

Maska Guye Fawkese, jenž se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu, je symbolem Anonymous.

Článek

„Od vyhlášení kybernetické války zločineckému režimu Kremlu hnutí Anonymous nabouralo přes 2500 webových stránek ruské a běloruské vlády, státních médií, bank, nemocnic, letišť, společností a proruských hackerských skupin,“ uvedli hackeři na Twitteru.

Nejčastěji využívali při těchto kybernetických nájezdech útoky typu DDoS (Distributed Denial of Service). Ty mají vždy stejný scénář, stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Podle serveru ABC News byly vyřazeny z provozu také weby Kremlu, ruské vlády a weby ruského ministerstva obrany. Přesně tímto způsobem vyřadili opakovaně z provozu také webové stránky stanice RT, dříve známé jako Russia Today.

Ta podle jejich prohlášení „šíří ruskou vládní propagandu“. Více než čtvrtina IP adres, které byly k útoku použity, pocházela ze Spojených států.

Musí být potrestáni, zlobí se Rusové za hackerský útok na vesmírnou agenturu

Bezpečnost

Špionážní satelity

Tento týden se hackeři pochlubili také tím, že úspěšně napadli počítačové systémy vesmírné agentury Roskosmos, Rusové kvůli tomu údajně ztratili kontrolu nad špionážními satelity. To se údajně podařilo hackerské skupině NB65, která je k Anonymous přidružená.

Šéf ruské agentury Dmitrij Rogozin útok potvrdil s tím, že jej „automatizované bezpečnostní systémy odrazily“. Odmítl tak tvrzení hackerů, že Rusko ztratilo kontrolu nad špionážními satelity.

Hackeři nicméně už v noci z úterý na středu na Twitteru zveřejnili snímky z administračního rozhraní serverů agentury, které potvrzují, že byly skutečně mimo provoz. I když nyní má již patrně Moskva nad systémy opět kontrolu, útok byl podle zveřejněných snímků úspěšný.

Hackeři na straně Rusů

Na přelomu uplynulého a tohoto týdne se ukázalo, že hned několik hackerských uskupení se přidalo na stranu Ruska a nyní se snaží škodit na Ukrajině.

„Oficiálně vyjadřujeme svou podporu ruské vládě. Pokud se někdo rozhodne zorganizovat kybernetický útok nebo jakékoli válečné aktivity proti Rusku, použijeme všechny naše zdroje, abychom zaútočili na kritické infrastruktury této země,“ prohlásilo hackerské uskupení Conti.

Není přitom jedinou hackerskou skupinou, která se přiklonila na stranu Ruska. Mezi další patří běloruský UNC1151, jak upozornil server The Record.

Za největší zemi na světě se postavila také skupina SandWorm, která je podle některých zdrojů organizována a placena přímo ruským státem. Stojí například za malwarem Cyclops Blinks, který byl použit k útokům na Ukrajinu již v minulých letech.

Hackerské uskupení The Red Bandits pak hacknulo kamery ve vozidlech ukrajinské policie a záběry následně zveřejnilo na Twitteru. „Pokud Ukrajina neudělá to, co chce Rusko, budou naše útoky proti Ukrajině eskalovat,“ varovali hackeři.

Reklama

Výběr článků

Načítám