Hlavní obsah

Korespondent Novinek z Irpině: Střelba otřásá i zemí, na které člověk sedí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli obletěly svět hrůzné záběry z ukrajinské Irpině, kde ruské jednotky ostřelovaly civilní obyvatelstvo, které se snažilo po vzájemné dohodě mezi oběma státy z oblasti evakuovat. Nejméně tři lidé byli zabiti, ve dvou případech šlo o děti. Korespondent Novinek Ján Husár popisuje dění na frontové linii, odkud autobusy odvážejí tamní obyvatele do bezpečí.

Lidé utíkají z IrpiněVideo: Ján Husár, Novinky

 
Článek

„Seděli jsme na frontové linii, kde čekaly autobusy pro evakuované. Je to poslední místo, kam autobusy zajíždějí. Dál už je oblast pod palbou. Seděli jsme ve starém americkém minivanu a auta okolo nás jezdila tak rychle, že se minivan celý třásl. Okolo se střílelo, byla slyšet střelba z pušek a minometů,“ popisuje Husár dění z Irpině.

Lidé, kterým se povedlo z ostřelovaných částí Irpině utéct do lesa za městem, stáli na silnici fronty na odvoz autobusy do bezpečí. Vzali si s sebou jen příruční zavazadla, například zcela nové dětské kočárky nebo jízdní kola nechali na místě.

Foto: Ján Husár, Novinky

Dobrovolník v Irpini se snaží pomoci utéci civilistům z města.

„Když jsme přišli, lidé opravdu utíkali, aby se dostali pryč z města. Situace se zhoršuje s tím, jak sílí ruská invaze. Vojáci vytvořili mobilní most, kterým chtějí civilisty z oblasti odvézt do bezpečí,“ popisuje dále Husár.

Po cestě k mobilnímu mostu však stálo několik zasažených aut.

„Dostali jsem se do bodu, kde byla rozstřílená auta a padaly bomby z minometů. Stojí tam žluté autobusy, které řídí policisté s ochrannými vestami. Civilisté ale nemají žádnou ochranu,“ zdůraznil korespondent Novinek.

Člověk si musí dávat pozor, kam šlape

Ukrajinští vojáci udržují i v pondělí dohodnutý humanitární koridor na odchod civilistů z města, Rusové jej přesto neustále ostřelují.

„Rusové v rámci války opravdu bezhlavě zabíjejí všechny. Ti lidé, kteří to tady zažívají na vlastní kůži, budou určitě poznamenaní na celý život. Jsou slyšet dunivé rány od výstřelů. Chvěje se z toho i zem, na které člověk sedí. Ty rány jsou hrozné,“ popisuje Husár.

Foto: Ján Husár, Novinky

Civilisté v Irpini čekají těsně vedle frontové linie ve frontě na odvoz autobusem.

Rusové navíc ukrajinským vojákům narušují komunikaci rušičkami signálu. Vojáci i civilisté navíc musí neustále koukat, kam šlapou.

„Není potřeba zbytečně riskovat. Je potřeba zůstat v klidu. Člověk se musí koukat všude, kam stoupne. Neříkám, že tu jsou všude miny, ale je bezpečné chodit jen po asfaltu,“ dodává Husár.

Foto: Ján Husár, Novinky

Na místě zůstala řada věcí včetně dětských kočárků.

Reklama

Výběr článků

Načítám