Hlavní obsah

Hon na muže v samozvaných republikách. Odchytávají je a posílají na frontu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle Kremlu mělo jít o „záchranu ruskojazyčného obyvatelstva Donbasu“, samozvaných separatistických republik DNR a LNR. Nyní v ulicích východoukrajinských měst pod kontrolou separatistů probíhá dennodenní „hon na muže“ ve věku 18 až 55 let. Mají bojovat v řadách lidových milic po boku ruské armády.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Na začátku mobilizace je vytahovali z veřejné dopravy, odchytávali na ulicích, chodili po domácnostech,“ popsala ruskému nezávislému listu Novaja gazeta paní Jelena z LNR.

Omrzliny a chaos, stěžuje si ruský voják na uniklé nahrávce

Válka na Ukrajině

„Mnozí muži se už tři týdny skrývají, nechodí kolem oken, večer nesvítí. U mě se takhle schovává jeden klučina a deset jeho přátel. Žiju blízko bojové linie. Ostřelování trvá nepřetržitě už tři týdny. Bojíme se, chceme mír,“ uvedla.

Místo cvičení do Chersonu

Novaja gazeta má k dispozici také svědectví Sergeje, studenta pátého ročníku Doněcké lékařské univerzity. Telefonát z děkanátu, že nebude odveden, ale musí si přijít vyzvednout potvrzení, ho zastihl 22. února.

„Moji kamarádi se rozhodli zajít tam rovnou, já jsem chtěl jít až druhý den. To mě zachránilo. Všechny, co si přišli pro potvrzení, okamžitě zařadili do ‚dobrovolnických oddílů‘. Od té doby se schovávám mimo domov.“

Třiadvacetiletý student si se třemi blízkými kamarády psal, dokud to šlo.

Ruský voják předal Ukrajincům tank výměnou za svobodu a čtvrt milionu

Válka na Ukrajině

„Ty mé poslali do zdravotnické roty, další k dělostřelectvu nebo ostřelovačům. Například v Gorlovce (ukrajinsky Horlivce) jsou ale ve zdravotnické rotě horníci, zatímco medici jeli (na frontu) jako obyčejní vojáci,“ uvedl Sergej.

„Nejdřív jim řekli, že jde o cvičení, a za pár dní se ukázalo, že jedny poslali do Chersonu, jiné k Mariupolu,“ řekl.

Proti ozbrojencům se nedá vzdorovat

„Žádní dobrovolníci tady nejsou, všechny podvádějí nebo vydírají: že je vyhodí z univerzity, půjdou do vězení, zaplatí pokutu dvě stě tisíc,“ dodal Sergej.

„Dobrovolně-povinnou mobilizaci“ popsala i Viktorija z DNR.

„Příbuzného odvedli na základě oznámení, protože je obyčejný dělník státního podniku. Nikdy nesloužil, teď skončil neznámo kde. Od 10. března od něj nemáme žádnou zprávu. Pořád doufáme, že dorazí,“ řekla.

Šojgu přikázal zapojit do války na Ukrajině i nezletilé členy dětské polovojenské organizace

Válka na Ukrajině

„Lidé se bojí vyjít z domu. Jsou ve všech čtvrtích, postávají na ulici, ptají se kolemjdoucích na věk a okamžitě je odvážejí autobusy. Žádný zákon tu neplatí,“ popsala 32letá Světlana s tím, že všichni, kdo mohou, se schovávají.

„Naše rodiny jsou skoro všechny rozdělené. To mají tátové bojovat proti synům?“ řekla.

O protestech podle ní nemůže být ani řeči. „Jak se dá vzdorovat, když si pro tebe domů přijdou čtyři ozbrojenci? Nijak. Všichni chtějí žít.“ Podle Světlany jsou mezi místními i „ideoví nadšenci“, je jich ale menšina.

„Na ulicích se pohybují jen ženy, mužů je vidět minimum. Všichni se bojíme, jsme jako v kleci: zastrašení a vynervovaní,“ uzavřela pro Novuju gazetu jedna z těch, které se nebály promluvit.

Reklama

Výběr článků

Načítám