Hlavní obsah

Příměří začalo platit, oznámilo Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Rusko oznámilo, že na Ukrajině začalo platit dohodnuté příměří a civilisté mohou odcházet z pěti měst. Agentura Unian uvedla, že evakuace začala pouze ve městě Sumy, které bylo v noci bombardováno. Klid zbraní by měl platit do osmi hodin večer SEČ.

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuace obyvatel SumyVideo: AP

 
Článek

Některé koridory by podle ruské armády měly kromě Ruska a Běloruska vést také do měst na západě Ukrajiny. Například z Kyjeva ale bude možné jít jen do Běloruska a odtud do Ruska.

Ve městě Sumy na severu země jsou přistaveny autobusy označené červeným křížem. První vozidla v konvoji vyjela z města v 10 hodin místního času (9:00 SEČ), za autobusy pojedou osobní auta. Evakuační trasa ze Sumy vede přes Lubny do 170 kilometrů vzdáleného středoukrajinského města Poltava.

„Bylo dohodnuto, že první konvoj vyrazí z města Sumy v 10:00. Konvoj budou následovat místní obyvatelé v osobních vozech,” uvedla předtím v televizním vystoupení místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková.

Vereščuková nicméně varovala, že „ruská strana je připravena narušit fungování humanitárních koridorů a manipulovat s trasou, aby donutila lidi jít jinudy”.

Rusko je podle agentury TASS připraveno otevřít koridory z Kyjeva a dále z Černihivu, Sumy, Mariupolu a Charkova.

Podle Vereščukové míří do Mariupolu 30 autobusů, které mají evakuovat civilisty. Z Irpině se podařilo dostat asi 150 lidí.

Rusko slibuje na úterý klid zbraní a humanitární koridory

Válka na Ukrajině

Z města Kyjeva a okolí bude možné jít do Ruské federace přes území Běloruska. Z Černihivu povede koridor do Běloruska, ale například ze Sumy, která byla v noci ostřelována, povede dvěma směry: do Ruska, ale také do ukrajinské Poltavy. Stejně tak z Charkova má vést do Ruska či do západoukrajinského Lvova a z Mariupolu na ruské území a do ukrajinské Záporožské oblasti.

Rusko a Ukrajina se v dosavadních jednáních dohodly na potřebě humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů. V praxi ale snaha o jejich zorganizování selhávala, neboť klid zbraní nebyl dodržován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám