Hlavní obsah

Brífink Petra Fialy po návratu z Kyjeva

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS) se vrátil do České republiky z návštěvy Kyjeva. V ukrajinské metropoli, kterou se snaží obklíčit ruské invazní jednotky, se v úterý večer spolu s polským protějškem Mateuszem Morawieckým a slovinským předsedou vlády Janezem Janšou sešel s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Záznam: TK Petra Fialy po návratu z KyjevaVideo: ČTK

 
Článek

Ve středu po 10. hodině dopoledne mluvčí polské vlády informoval, že delegace bezpečně dorazila na polské území. Do Prahy Fiala dorazil krátce po 13. hodině.

Návštěva, které se zúčastnil ještě polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński, neměla jen symbolický charakter, kterým se politici postavili za boj Ukrajinců proti ruským okupantům.

Jednání se vedla o další podpoře Ukrajiny ze strany Evropské unie i možném pozvání země k jednání o členství.

Foto: Úřad vlády

Premiér Petr Fiala (ODS) ve vlaku při návratu z Kyjeva

„Víme, že bojujete i za naše životy a naši svobodu. Nejste sami, naše země vám stojí po boku. Evropa vám stojí po boku,” řekl Fiala po jednání se Zelenským.

Nejste v tom sami. Fiala a spol. jednali se Zelenským

Válka na Ukrajině

Nečekaná cesta, kterou politici z větší části absolvovali vlakem, se uskutečnila navzdory nemalému bezpečnostnímu riziku. Ukrajinská metropole je řadu dní terčem ostřelování a ve městě byl vyhlášen zákaz vycházení.

Návštěvu vrcholných představitelů zemí EU ocenila i ukrajinská strana. „Odvaha opravdových přátel,” okomentoval cestu ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Anketa

Bylo správné, že Petr Fiala s dalšími premiéry jel do Kyjeva podpořit Ukrajinu?
Ano
65,8 %
Ne
34,2 %
Celkem hlasovalo 39189 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám