Hlavní obsah

Evropské přístavy se uzavírají ruským lodím

Bulharsko a Rumunsko zakázaly lodím plujícím pod ruskou vlajkou vstup do svých přístavů v Černém moři. Oznámily to v neděli podle agentur AP a DPA bulharská a rumunská námořní správa. Ruská plavidla mají kromě toho od 17. dubna „zákaz vjezdu“ ještě do estonských, belgických a italských přístavů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Agentury upozornily, že opatření je součástí nového balíku sankcí vůči Rusku, který minulý týden přijala Evropská unie.

Zákaz se podle bulharské námořní správy týká námořních i říčních přístavů v Bulharsku. Vztahuje se také na lodě, které po 24. únoru přešly z ruské vlajky pod vlajku jiného státu.

V případě Rumunska se zákaz týká především největšího přístavu v zemi, města Konstanca.

Pár výjimek

Výjimku ze zákazu budou mít v obou zemích plavidla, která se dostanou do potíží, nebo lodě přepravující do členských zemí EU energetické produkty, potraviny a léky, píše AP.

Podle televize Nexta a dalších zdrojů se k těmto zemím přidávají i Estonsko a Belgie, se zákazem ruských plavidel ve svých přístavech přišli v souladu s proruskými sankcemi i Italové.

Ruské lodě, které se v současnosti nacházejí v italských přístavech, je budou muset okamžitě opustit poté, co „dokončí své obchodní aktivity“, informovala agentura ANSA.

Ruské lodi odmítli natankovat, po vzoru Ukrajinců ji Španělé poslali „na chuj“

Zahraniční

V Belgii se k tomu vyjádřili zástupci největšího přístavu v zemi v Antverpách: „Počínaje 17. dubnem v souladu s pátým balíčkem sankcí uvalených Evropskou unií kvůli ruské agresi vůči Ukrajině pozastaví všechny námořní přístavy v Belgii údržbu obchodních plavidel plujících pod ruskou vlajkou, přičemž v rozhodnutí EU budou nadále platit určité výjimky.“

Rusko čelí sankcím ze strany západních zemí kvůli útoku na Ukrajinu. EU minulý týden přijala již pátý balík sankcí, který kromě omezení pro ruskou lodní a silniční přepravu zboží zahrnuje také např. zákaz dovozu ruského uhlí.

Sankce zahrnují právě i zákaz přístupu lodí plujících pod ruskou vlajkou do přístavů EU, výjimky se mají týkat zemědělských a potravinářských produktů, humanitární pomoci a energetiky.

Švýcarsko přijalo stejné sankce jako Evropská unie. I na Putinovy dcery

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám