Hlavní obsah

EU kvůli Rusku vytvoří brigádu rychlého nasazení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státy EU se shodly na posílení společné obrany kvůli ruské hrozbě. Jeho součástí bude vytvoření až pětitisícové jednotky rychlého nasazení.

Foto: Yves Herman, Reuters

Vlajky EU a Ukrajiny na budově v Bruselu.

Článek

Ministři zahraničí a obrany členských zemí schválili novou strategickou koncepci počítající s výrazným zvýšením armádních výdajů a investicemi do společného vývoje a nákupu vojenského vybavení a nových technologií.

"Hrozba roste a cena za nečinnost je jasná," prohlásil v pondělí šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Unijní země přitom před ruskou invazí neměly například na vytvoření unijních sil rychlé reakce jednotný pohled a zvláště část zemí východního křídla EU chtěla dát přednost společné obraně v rámci NATO. Pod vlivem agresivní ruské politiky však země vytvoření společné brigády podpořily. Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová dnes řekla, že její země je připravena postavit základ této jednotky.

EU hodlá také pořádat pravidelná pozemní a námořní cvičení a posílit své civilní a vojenské mise. Chce rovněž těsněji spolupracovat se Severoatlantickou aliancí, do níž se řadí většina unijních zemí.

Unie zvažuje podporu Ukrajiny z majetků sankcionovaných Rusů

Válka na Ukrajině

Na jednotném postupu ohledně ruské invaze se v pondělí shodli i lídři USA, Německa, Francie, Velké Británie a Itálie.

Související témata:

Výběr článků

Načítám